Težave s telesno težo

11. 4. 2008

Vsi si želimo lahkotno in mirno v pomlad. Zato je spomladi vsaka četrta ženska 'na dieti'. Toda kratkotrajni poskusi, da bi izgubili maščobne rezerve, imajo pogosto negativne učinke. Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj nastopijo težave in kakšna je učinkovita pomoč.

Udarne diete vodijo v debelost, ne v vitkost Vedno znova vsako pomlad vabijo naslovi, kot je Pet kilogramov manj v tednu dni. Dejansko udarne diete redijo. Najpogosteje močno znižajo kalorije tako, da je na krožniku čedalje manj hrane.

Toda to nas ne nasiti. Lakota pa telo spravi v težave, presnova se upočasni. Če po končani dieti zopet jemo normalno, se naše maščobne rezerve najprej napolnijo. Bolj smiselno je torej, da ne jemo manj, ampak se spretno ognemo preobilju!

Preveč hrane, premalo gibanja

Vzrok porasta teže je nesorazmerje med gibanjem in prehrano. To so v Nemčiji ugotovili s posebno raziskavo pri Bayerju (Bay-Rad). Dejansko bi vsakdo lahko pojedel toliko, kolikor bi hotel, če bi se ustrezno gibal! Lahko si kupite vsa živila, le dovolj se morate gibati, ne se le voziti z avtom! Redno gibanje mora postati del normalnega vsakdanjika!

Stalni stres povečuje težo

Ni pa vedno le hrana kriva za porast teže. Lahko jo povečuje tudi stalni stres: pri nenadni obremenitvi se izloči več adrenalina in postanemo učinkovitejši. Pri stalnem stresu se izloči kortizon, ki povzroča skladiščenje maščob. Stalno gibanje, redni vztrajnostni športi (hoja, džoging, kolesarjenje) ne izboljšajo le presnove, temveč tudi sproščajo in tako uravnajo izločanje kortizola v normalnem obsegu.

Zmanjšano delovanje ščitnice vodi v debelost

Češarika v možganih uravnava tudi delovanje ščitnice, kjer nastajajo pomembni hormoni, ki vplivajo na našo presnovo. Pomanjkanje joda vodi v zmanjšano delovanje ščitnice, presnova se upočasni. Bolnikom izpadajo lasje, kljub dieti in športu se redijo. Te odvečne kilograme veliko težje izgubimo. Urediti je treba delovanje ščitnice, pomembna je hrana z dovolj joda, pozneje lahko dodajo tudi zdravila.

Le malo sredstev zagotavlja stalno vitkost

Nemška revija Öko-Test je pregledala 34 sredstev za hujšanje. Od treh zdravil na recept je eno samo dobilo oceno zadovoljivo (xenical). Učinkovina orlistat zavira razpad maščob v tankem črevesu, tako telo privzame manj maščob in kalorij – uničen je tudi 'jo-jo' učinek. Podobno učinkuje tudi zdravilo (brez recepta) Formoline L 112, ki vsebuje neprebavljivo vlaknino.

Ta privlači maščobo iz hrane, ki jo telo izloči. Za hujšanje priporočajo jemanje po dve tableti na obrok, za ohranitev teže zadošča ena tableta. Za močnejše izgorevanje maščob se je uveljavila (študija) kombinacija iz L-karnitina in omega-3-maščob (eicotin). Odločilno pri vsem je ukvarjanje s športom vsaj trikrat na teden.

Strokovnjakov nasvet:

Prevelika teža se ne pojavi nenadoma, največkrat je posledica dolgotrajnega napačnega hranjenja. Strokovnjak bo našel vaše napake in vam pokazal možno rešitev: spremenjeno mišljenje, načrt za teden in mesec dni, ki bo polagoma premostil napake iz preteklosti in pokazal, kakšna je v resnici vaša presnova. Le tako boste na zdrav način izgubiti odvečne kilograme.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri