Težavna (prehranska) razmerja I: avokadov smoothie

2. 11. 2011

Avokadov smoothie – moj 10- minutni odklop, ki ga je pokvarilo prozaično seciranje hrane, v naključni »lifestyle« reviji, na zdravo in nezdravo zgolj glede na makrohranila ‒- OH (ogljikove hidrate), M (maščobe) in B (beljakovine), ki jih naravno vsebuje.

Na točki članka, ko je bilo govora o »pravilnem« razmerju med njimi, so se moje obrvi mrko spustile. Na ta dan sem očitno premogel dovolj optimizma za nadaljevanje brodenja med spotikajočimi se besedami v upanju, da naletim na kakšno, dovolj stabilno, katere se lahko oprimem. Zaman. Iskanje oprijemljivih besed avtorjev je postajalo vse bolj podobno Strelovemu Misisipiju, članek pa je dokončno ožigosalo vehementno ter diskriminatorno določevanje večinskega deleža, s katerim naj bi nesporni vladar (OH) brez utemeljenega dvoma vladal svojima podložnikoma (B in M) v svetu prehrane »ozaveščenega« človeka.

Odnos avtorjev do zadevnih makrohranil povzema sporočilno vrednost članka v naslednjemsledečem kontekstu:

Vnos maščob, višji od 10‒-20 odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa, ni priporočen (salame, oljčno olje – saj to je isto, kajne?).

Beljakovine? Eh, saj imamo sojo, stročnice in gluten v žitih – to bo že dovolj.

Ogljikovi hidrati – to pa ja! Pa Mario ne skrbi, saj priporočamo polnozrnat kruh, in ne belega.

Slaba tolažba. Morda bo lažje razumeti, zakaj, če razkrijem podatek, da sem v svojih letih dela namenil precej časa in energije ljudem, ki so si v neenakih obdobjih življenja »prijedli« različne, s prehrano in življenjskim slogom neposredno povezane »težave« (kot so jih spretno poimenovali) tipa sladkorna bolezen, holesterolemija (povišan holesterol), arterijska hipertenzija (povišan krvni tlak) in nenormalno delovanje ščitnice ter nadledvičnih žlez.

Značilnost, ki je načeloma skupna vsem, ki so spoznali katero izmed naštetih »težav«, je navadno slab metabolizem razmeroma velikih količin škrobnih OH (torej tistih, ki ne izvirajo iz skupine vlaknaste zelenjave in nekaterih vrst sadja).

To sem prepoznal kot spodbudo, da za trenutek odložim svoj, beljakovinsko-maščobno-vlakninski prigrizek, počistim prah s tipkovnice, ki se je nabral od poslednje objave o čokoladi, in odrešim svoj um pomislekov o zgrešenem bistvu še enega v vrsti člankov, ki obravnavajo hrano po principu »one size fits all«.

Zakaj sam takšnega pristopa ne priznavam in se ne zmorem podpisati pod množično oznanjanje prehranskih zapovedi, je do sedaj verjetno že jasno – ker mi upoštevanje bioloških individualnih razlik tega enostavno ne dovoljuje.

In razmišljanje o tem me je popeljalo daleč nazaj … Točno kam in koliko nazaj, pa objavim jutri. Verjamem, da si, če ste sledili toku mojih besed skozi celoten uvod, res zaslužite predah – priporočam avokadov smoothie!

Mario Sambolec, www.feel-good.si

Težavna prehranska razmerja II: Hipokrat, Lukrecij, stric McDonalds