V&O: Katero je najboljše sladilo?

3. 11. 2009
Deli
V&O: Katero je najboljše sladilo?

Kaj je najboljše nadomestilo za sladkor?

Najbolje bi bilo, če bi poznali sredstvo, ki bi ohranilo sladkobo klasičnega sladkorja in obenem ne bi prizadelo obsega vašega pasu. Umetna sladila so lahko skoraj brez kalorij, čeprav so tudi stokrat slajša od sladkorja. Po drugi strani pa sta na primer agava in med le malce bolj sladka, a precej bolj kalorična, zato se ju izogibajte, če želite zmanjšati obseg pasu.

Katero umetno sladilo je boljše od drugega, pa vam lahko pove le konica vašega jezika. Strokovnjaki opozarjajo, da se tudi tu ljudje razlikujemo. Nekateri so precej občutljivi za sladko in grenko in jim hrana, kot je brokoli ali pecivo iz kakava, ne ustreza, drugi pa so popolnoma neobčutljivi za različne okuse.

Preverite spodnji meni in ugotovite, kakšen tip sladila najbolj ustreza vašemu okusu. In če vas zanima varnost – še vedno ni dokazano, da bi umetna sladila povzročala raka, vendar pa se izogibajte raznim energetskim napitkom in raje pijte naravne sokove.

Aspartam

Izvor: dve aminokislini, združeni z metanolom.

Okus: podoben okusu sladkorja, a z rahlo grenkim priokusom. Aspartam je 200-krat slajši od naravnega belega sladkorja, mnenja o tem, koliko čezmerno uživanje tega sladila škoduje organizmu, pa so različna.

Najboljše za: najmanj občutljive za okuse.

Med

Izvor: Fruktozno-glukozna mešanica, ki jo prebavijo čebele.

Okus: odvisen je od tega, kje se čebele pasejo; nima priokusa.

Najboljše za: vsakogar.

Stevia

Izvor: posušeni listi južnoameriškega grmičevja.

Okus: izredno sladek s priokusom likerja.

Najboljše za: najmanj občutljive za okuse.

Agava

Izvor: nektar mehiškega kaktusa, iz katerega pridobivajo tekilo.

Okus: bolj lahke različice imajo okus po rastlini, temna agava pa po sladkih sirupih.

Najboljše za: vsakogar.

Sukraloza

Izvor: običajen sladkor, v katerem so tri hidroksilne skupine zamenjane s tremi klorovimi ioni.

Okus: najbližji navadnemu sladkorju.

Najboljše za: vsakogar, še posebej pa za ljudi, ki so najbolj občutljivi za okuse.

Saharin

Izvor: žveplo in druge sestavine, združene v kemijsko zelo kompleksno mešanico.

Okus: pretirano sladek z rahlim kovinskim priokusom.

Najboljše za: najmanj občutljive za okuse.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"