Žajbelj (Salvia officinalis L.)

21. 9. 2009

Ime rastline Salvia officinalis govori predvsem o njenih zdravilnih učinkih: salvare v latinščini pomeni zdraviti, officina pomeni lekarna. Ne glede na njene pomembne zdravilne učinke je izvrstna, splošno znana začimba. Angleži so včasih verjeli, da po rednem uživanju žajblja postaneš preudaren in se ti okrepi spomin.

Vpliv na zdravje: Žajbelj je močan antiseptik širokega spektra delovanja. Stimulira delovanje vseh pomembnejših organov in žlez. Deluje izjemno osvežilno in razkuževalno in uspešno neguje ustno sluznico, učinkovit pa je tudi pri aknah. Žajbelj je začimba, a tudi zdravilna rastlina proti trebušnim težavam, nekoč so jo imeli za ljubezenski urok. Nekoč so ga posipali po prostorih zaradi vonja in higiene.

Uporaba: Žajbelj preprečuje žarkost maščobe, zato ga uporabljajo kot antioksidant v mesni industriji. V kozmetični industriji uporabljajo eterično olje kot dodatek k zobni pasti, ustni vodici in milom.

Kulinarika: En suh listek zadostuje za en večji zrezek. Najbolje razvije svoj okus, če ga skupaj z mesom popražimo na maščobi. Z žajbljem začinjamo pečenke iz divjačine, svinjine, jagnjetino, nekatere ribe (zlasti jegulje) in marinade za ribe. Odlično se poda v nadeve za meso.

Kot začimbo ga najbolj cenijo Američani. Z njim začinjajo svinjino, klobase, sir in pečene ribe. Angleži ga dodajo v nadeve za race in gosi, Francozi pa v različne klobase. Žajbelj ima močan, nekoliko grenak in smolnat okus, zato ga uporabljamo v majhnih količinah. Dobro se dopolnjuje s česnom in čebulo pa tudi s šetrajem, timijanom in pehtranom.

Recept: Obložen žajbelj

Sestavine: pest žajbljevih vršičkov, 50 g graham moke, 50 g čičerkine moke, 1 velika žlica koruzne moke, mleko ali voda po potrebi, sol

Priprava: Žajbelj operemo pod tekočo vodo in ga na papirnati brisači osušimo. V skledi si pripravimo zmes iz moke, dodajamo mleko ali vodo, dokler ne dobimo gladke in goste mase. Dodamo sol, po želji tudi malo popra ali zeliščne soli. Zmes je pripravljena, ko namočimo vanjo lističe in nam ne odteče. Tako pripravljen žajbelj zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pečemo v ogreti pečici 20–25 minut pri 200 stopinj C.

Pri takšnem načinu priprave hrane se izognemo uporabi jajc, brez skrbi jo lahko postrežemo tudi na piknikih, ko je hrana dalj časa na mizi. S peko v pečici se izognemo cvrtju, hrana je tako lahka, nemastna in okusna.