Zato bi morali v kavo vmešati surovo jajce

Zato bi morali v kavo vmešati surovo jajce (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2023

Ste med pripravljanjem jutranje kave in jajc kdaj pomislili: »"Hm, danes bi bilo vse lažje, če bi lahko združil oboje?" Verjetno ne, kajne?

Pa vendar mešanje surovega jajca v vročo črno kavo ni nič novega. Skozi stoletja so tako pripravljeno kavo (in ponekod jo še) uživali na Madžarskem, v Skandinaviji in v Vietnamu. Pripravljali so jo zaradi edinstvenega okusa. V zadnjem desetletju pa je ta gost, kremast zvarek priljubljen med športniki, saj naj bi jajce dalo običajni kavi dodaten učinek. 

Dokazano je že, da kava pred treningom poskrbi za dodatni zagon, jajce pa naj bi dodalo beljakovine in maščobo, kar pripomore k okrevanju mišic. 

Vendar pa … 

Profimedia

Mar ni uživanje surovih jajc nevarno?

PREVERITE: Zato škatle za jajca nikoli ne uporabite ponovno!

Če so surova jajca okužena s salmonelo, lahko zbolite. Jajca je zato treba pred zaužitjem vedno toplotno obdelati. Salmonelo uničimo, ko sredica doseže 74 °C. 

Če jajce vmešamo v še vročo kavo, ga vroča tekočina dovolj segreje, da uniči bakterije, pišejo pri odboru industrijske in trgovinske družbe American Egg Board. 

A zdaj smo pred še eno dilemo.

Kdaj zaužiti kavo?

Kofein namreč pomaga pred vadbo, medtem ko so jajca zaradi maščobnih kislin in beljakovin, ki pripomorejo k okrevanju, pomembna po koncu vadbe. Ena izmed sestavin jajčne kave je torej najučinkovitejša pred vadbo, druga pa po njej.

Rešitev je pravzaprav zelo preprosta. "Popijte kavo, nato pa pojejte jajca – ločeno," pravi nutricionistka Marjorie Cohn, ki svetuje še, "samo uživanje jajc, skupaj s kompleksnimi beljakovinami, za najboljše možno okrevanje priporočam v roku 30 minut po vadbi."

Kaj pa kofein? Če ga boste zaužili po vadbi, ne bo ravno idealno, saj je vaš živčni sistem pravkar delal s polno paro, zato ga morate umirit, ne še bolj spodbuditi. 

Zaključek

Jajčno kavo si športniki pogosto privoščijo kar pred vadbo, ker naj bi poskrbela za več energije, podobno kot kofeinski napitek v prahu, le da tako pripravljena kava vsebuje hranljiv rumenjak. 

Sicer pa je treba vedeti, da kava z jajcem ni čarobni napitek in tudi pri vadbi ne dela čudežev. 

Vir: Runner's World

Preberite tudi: 

Zato NE bi smeli pojesti VEČ KOT TRI brazilske oreščke na dan!