Naj v kuhinji zadiši po cimetu, ki bo pripomogel tudi k vašemu zdravju.
Cimet je ena najstarejših začimb, ki jo najpogosteje uporabljamo v kuhinji za pripravo različnih sladkih jedi in slaščic.
Le redki vedo, da ima omenjena začimba veliko zdravilno moč.
Uporabljali naj bi jo Kitajci že 3.000 let pr. n. št. V 16. stoletju so cimet pripeljali tudi v Evropo, kjer je postal zelo draga in cenjena začimba. Veliko jih trdi, da je to eden prvih pridelkov, s katerim se je trgovalo v človeški zgodovini. S pomočjo pomorskega prometa pa je cimet povezal ves svet.
Vse nam znane kulture so uporabljale to magično začimbo: od kitajske, perzijske, grške, egipčanske, sumerske, feničanske in seveda tudi evropske kulture, kot jo poznamo danes.
Zato bomo pri tej sladici tudi mi namesto kakava in sladkorja za posip uporabili kar cimet.
Za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine:
- 250 g prosa
- sol
- 800 ml mleka
- 40 g masla
- javorjev sirup ali med
Za okrasitev:
- sveže (sezonsko) sadje
- sadni sok (izstisnjen doma)
- cimet
Proso poparite z vrelo vodo in ga odcedite. Stresite ga v lahno soljeno vodo (500 ml) in kozico pokrijte. Temperaturo nastavite na minimum in proso skuhajte skoraj do mehkega. Med kuhanjem ga ne mešajte.
Dodajte mleko. Pustite lahno vreti, dokler se vse skupaj ne zgosti. Ves čas mešajte.
V kaši stopite maslo in jo sladkajte z medom ali sirupom. Kašo razdelite v skodelice in dodajte sadje, domači sadni sok in med. Začinite s cimetom.
Nasvet: Če obožujete cimet, ga lahko vmešate že v kašo.
- Preverite še Ti jesenski plodovi so najboljši za naše zdravje ali pa Recept: Proteinske ploščice iz 3 sestavin
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa