Za sladico: Cimetov proseni narastek

2. 9. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Za sladico: Cimetov proseni narastek (foto: Profimedia)
Profimedia

Naj v kuhinji zadiši po cimetu, ki bo pripomogel tudi k vašemu zdravju. 

Cimet je ena najstarejših začimb, ki jo najpogosteje uporabljamo v kuhinji za pripravo različnih sladkih jedi in slaščic.

Le redki vedo, da ima omenjena začimba veliko zdravilno moč.

Uporabljali naj bi jo Kitajci že 3.000 let pr. n. št. V 16. stoletju so cimet pripeljali tudi v Evropo, kjer je postal zelo draga in cenjena začimba. Veliko jih trdi, da je to eden prvih pridelkov, s katerim se je trgovalo v človeški zgodovini. S pomočjo pomorskega prometa pa je cimet povezal ves svet.

Vse nam znane kulture so uporabljale to magično začimbo: od kitajske, perzijske, grške, egipčanske, sumerske, feničanske in seveda tudi evropske kulture, kot jo poznamo danes.

Zato bomo pri tej sladici tudi mi namesto kakava in sladkorja za posip uporabili kar cimet. 

Za 4 osebe potrebujete naslednje sestavine:

  • 250 g prosa
  • sol
  • 800 ml mleka
  • 40 g masla
  • javorjev sirup ali med

Za okrasitev:

  • sveže (sezonsko) sadje
  • sadni sok (izstisnjen doma)
  • cimet 

Proso poparite z vrelo vodo in ga odcedite. Stresite ga v lahno soljeno vodo (500 ml) in kozico pokrijte. Temperaturo nastavite na minimum in proso skuhajte skoraj do mehkega. Med kuhanjem ga ne mešajte.

Nenavadni znaki ob priljubljeni sprehajalni poti v Ljubljani

Dodajte mleko. Pustite lahno vreti, dokler se vse skupaj ne zgosti. Ves čas mešajte.

V kaši stopite maslo in jo sladkajte z medom ali sirupom. Kašo razdelite v skodelice in dodajte sadje, domači sadni sok in med. Začinite s cimetom. 

Nasvet: Če obožujete cimet, ga lahko vmešate že v kašo. 

Novo na Metroplay: Če v svoj dan uvedete večerno raztezanje, boste naredili ogromno zase | LUŠTno je biti fit