Za TOLIKO se zredite, če ob kosilu zaužijete kos kruha

13. 6. 2023
Deli
Za TOLIKO se zredite, če ob kosilu zaužijete kos kruha (foto: Profimedia)
Profimedia

Na videz povsem nedolžen kos kruha lahko močno pripomore k pridobivanju odvečnih kilogramov. Že samo, če ob kosilu zaužijete en kos kruha, se lahko v letu zredite veliko.

Koliko kalorij ima kruh?

V splošnem velja, da ima bel kruh 916 kJ (219 kcal) na 100 g, polnozrnat kruh pa 908 kJ (217 kcal) na 100 g. Razlike torej skoraj ni; kos polnozrnatega kruha je približno enako kaloričen, kakor kos belega kruha.

Povprečen kos kruha tehta 38 g, iz tega pa lahko sklepamo, da ima kos kruha v povprečju 347 kJ (83 kcal).

V Sloveniji je na vsakem živilu napisana tudi hranilna vrednost. Za točen izračun zase preverite, kakšna je energijska vrednost kruha, ki ga uporabljajte in stehtajte kos kruha, ki si ga navadno privoščite ob obroku.

Koliko se v resnici zredimo od kruha?

V splošnem velja pravilo, da 29288 kJ (7.000 kcal) pomeni 1 pridobljen kilogram telesne mase. Če torej mesečno zaužijemo 14.000 kcal več, kot jih porabimo, bi se v mesecu zredili za 2 kilograma.

Tudi kruh ni izjema: od kosa kruha se zredimo takrat, ko ta predstavlja višek kalorij, ki jih ne porabimo. V tem primeru torej dnevno zaužijemo 347 kJ (83 kcal) preveč, kar mesečno znaša približno 2.490 kcal. V slabih treh mesecih se lahko samo zaradi kosa kruha zredimo za en kilogram.

Če ob kosilu vsak dan zaužijemo kos kruha in ta predstavlja višek energije, to letno nanese na 30.295 kcal, kar pomeni, da pridobimo dobre 4 kilograme.

Se je kruhu treba izogibati?

To še zdaleč ne pomeni, da se je kruhu potrebno v celoti izogibati. Pomembno je le, da kos kruha smiselno umestimo v svoj jedilnik tako, da ta ne predstavlja kalorijskega presežka, temveč je del pestre, uravnotežene prehrane.

Vir: fob.uk.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?