Čudežna začimba: pomaga pri astmi, blaži tesnobo in deluje kot naraven afrodiziak

17. 3. 2024
Deli
Poleg tega, da se žafran odlino poda k različnim jedem, pa se že od antičnih časov dalje, uporablja tudi v zdravilne namene. (foto: Profimedia)
Profimedia

Žafran sodi med prve znanilce pomladi, ki že nestrpno trka na vrata. 

Ta prefinjena rastlina ni prepoznavna le po svoji zunanji podobi, temveč ima vrsto značilnih posebnosti, ki se lahko uporabijo za razvajanje v kulinarične namene, v različnih juhah, omakah in riževih jedeh.    

Ne spreglejte:

Škrlatno darilo narave  

Poleg tega, da se žafran odlično poda k različnim jedem, pa se že od antičnih časov dalje, uporablja tudi v zdravilne namene. Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov zmanjšuje vnetja v telesu.

Prav tako učinkovito pomaga ublažiti menstrualne bolečine, astmo, izboljšuje spomin in razpoloženje, ter zmanjšuje tesnobne občutke. Njegove zdravilne učinkovine segajo tudi do blaženja zdravstvenih težav, kot so rak ter bolezni srca in ožilja. Ugodno vpliva tudi na povečanje libida, saj je naraven afrodiziak.   

Med najdražjimi začimbami na svetu  

Žafranovi listi so škrlatne barve, ki se pri kuhanju obarvajo v oranžno rumeno, medtem, ko je je začimba prepoznana po svoji intenzivni rdeči barvi. Žafran sodi med najbolj drage začimbe na svetu.

Razlog se pripisuje predvsem izvoru pridobivanja, saj je za gram žafranove začimbe potrebna predelava okrog 150 cvetov, celoten postopek pa je v celoti meri ročen. Poleg žafrana obstaja tudi nekaj sorodnih alternativ, ki so cenejše.

Celoten postopek pridobivanja in predelave žafrana se izvaja ročno.

Celoten postopek pridobivanja in predelave žafrana se izvaja ročno.

Profimedia

Katere cenejše alternative lahko uporabite namesto žafrana?

Mleta kurkuma

Med cenejšimi, toda vseeno zdravilnimi in vsestransko uporabnimi začimbami, ki lahko nadomestijo žafran, se nahaja kurkuma. Z njo lahko nadomestite vsak večji ščepec žafrana, ki ga zahteva recept, s pol čajne žličke mlete kurkume.  

Pri pripravi jedi pa upoštevajte, da se obe začimbi razlikujeta po svojem vonju in okusu. Žafran slovi po sladkem okusu in cvetlični aromi, medtem, ko je kurkuma bolj grenkega okusa.  

Žafranika

Druga alternativa žafranu, ki jo lahko kot začimbo dodate namesto žafrana, je lahko žafranika. V jedeh jo uporabite v svetlih omakah, riževih jedeh in kot barvilo za mesne omake.  

Curry in paprika

Curry daje jedem intenziven, bogat okus, ena ključnih sestavin pa je že omenjena kurkuma. Ker je intenzivnejšega okusa, ga upoštevajte v polovični količini, kot je zapisana pri žafranu. Žafran lahko nadomestite tudi s papriko v prahu, v razmerju ena proti ena.

Vir: slobodnadalmacija.hr

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord