Žafranov riž

22. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Žafranov riž (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Okus po Orientu!

Za 4 osebe potrebujete

  • 400 g dolgozrnatega riža
  • 75 g indijskih oreškov
  • 3 žličke masla 
  • 0,1 g žafranovih nitk
  • 1 žlico rožne vode (iz lekarne)
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 40 g korint
  • sol
  • mleto papriko in čili
  • 750 ml juhe
  • 5 klinčkov
  • 3–4 zelene kapsule kardamoma
  • 1 žličko mlete kurkume

Priprava

Riž oplaknite, ga prekrijte s hladno vodo in pustite stati 30 minut. Oreške popražite na 1 žlički masla, jih vzemite iz ponve in jih nato še sesekljajte. Žafranove nitke namočite v rožni vodi. Olupljeno čebulo zrežite na kocke, česen pa na rezine. Oboje podušite na maslu, dodajte korinte in rožno vodo z žafranom. Pecite približno 2 minut. Začinite s soljo, papriko in čilijem.

V večji posodi segrejte juho, klinčke, kardamom in kurkumo. Riž odcedite in ga primešajte zraven. Zavrite in nato pustite, da riž lahno vre približno 15 minut. Nato med pokrovko in posodo namestite prepognjeno kuhinjsko krpo in na izklopljeni kuhalni plošči posodo z rižem pustite stati še približno 5 minut. Nato mu primešajte sestavine iz ponve in indijske oreške. Zraven tekne jogurtna pomaka.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.

Na osebo: približno 520 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 91 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek