Če ste starejši od 50 let, se tem 4 zajtrkom raje izognite

7. 11. 2025
Če ste starejši od 50 let, se tem 4 zajtrkom raje izognite (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki razkrivajo, čemu se je po 50. letu bolje izogibati in katera živila so za zajtrk priporočljiva.

Po 50. letu se telo začne spreminjati – presnova se upočasni, mišice izgubljajo moč, hrana, ki vam prej ni predstavljala težav, pa vam lahko kar naenkrat škoduje.

V splošnem velja, da je za zdravje pomembna pestra, uravnotežena prehrana, ki zajema zadostne količine sadja, zelenjave, beljakovin, vlaknin, kakovostnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob. Po 50. letu pa je še bolj pomembno, da se teh smernic držimo.

Kaj se po 50. letu spremeni?

Izguba mišične mase

Mišična masa se po 50. letu zmanjšuje za 3–5 % na desetletje – če se proti temu aktivno ne borite. To ni zgolj estetski problem – gre za vašo vitalnost.  Ljudje upad mišične mase pogosto opazijo šele, ko postane težko nesti vrečko iz trgovine ali se povzpeti po stopnicah. Ključna je preventiva, ki vključuje vadbo z bremeni in hrano, bogato z beljakovinami.

Slabša absorpcija hranil

S staranjem črevesje slabše absorbira hranila. Zato je še toliko pomembneje uživati hranilno bogato hrano, ki telesu zagotavlja dovolj vitaminov in mineralov kljub oslabljeni absorpciji. V določenih primerih je (po predhodnem posvetu s strokovnjakom) smiselna tudi uporaba prehranskih dopolnil.

Potnica z nenavadno prošnjo, stevardesa: Enostavno sem se obrnila in odšla

Moteno uravnavanje krvnega sladkorja

Tisto, kar je bila nekoč nedolžna jutranja žemljica, lahko zdaj povzroči pravi kaos. Sladkor hitro naraste, nato pa drastično pade. To povzroča otečene sklepe, utrujenost in zmedenost. Pride lahko tudi do inzulinske rezistence – stanja, ki vas počasi pelje proti sladkorni bolezni. Da bi se temu izognili je ključna uravnotežena prehrana, ki skrbi za stabilen krvni sladkor.

Zajtrk po 50. letu

Kar pojeste zjutraj, ima izjemen vpliv na vaše zdravje po 50. letu. Z ustreznim zajtrkom telesu zagotovite gorivo, ki ga potrebuje za normalno delovanje. Po drugi strani z neustreznimi izbirami lahko telo še dodatno obremenjujete.

To so 4 zajtrki, ki se jim je po 50. letu bolje izogibati.

Sladka živila

Kosmiči z dodanim sladkorjem, mafini, rogljički sadni jogurti – vse to je naravnost slastno, a je tudi vir sladkorja. Takšna živila pripomorejo k hitremu porastu sladkorja ter lahko celo pospešujejo vnetne procese v telesu. Obenem pretirano uživanje sladkorja lahko pripomore k kognitivnemu upadu.

Predelane mesnine

Tudi slanina, hrenovke in šunka niso najboljša izbira za vsak dan. Predelane mesnine vsebujejo veliko slabih maščob in soli, kar negativno vpliva na celotno zdravje. Nekatere raziskave ugotavljajo celo, da takšna živila lahko pripomorejo k nastanku raka.

Bel kruh

Tudi bel kruh lahko povzroči hiter porast sladkorja v krvi in na dolgi rok (v primeru prekomernega uživanja) pripomore k nastanku inzulinske rezistence ter kasneje sladkorne bolezni tipa 2. Poleg tega bel kruh vsebuje veliko manj vlaknin in drugih koristnih hranil, kakor polnozrnati kruh.

Sadni sokovi

Tudi sveže iztisnjeni naravni sokovi niso tako nedolžni, kot morda mislite. Seveda so lahko odličen vir vitaminov in mineralov, a obenem vsebujejo manj vlaknin od celega sadja. Hkrati lahko soka zuažijemo več, kar hitro privede do prekomerno zaužitega sladkorja in kalorij. Bodite zmerni pri količini oziroma si namesto sokov raje privoščite cele sadeže.

Katera živila so za zajtrk priporočljiva?

  • Jajca: so odličen vir beljakovin in drugih hranil, ki jih telo potrebuje. Pomembno pa je, da pri pripravi jajc ne pretiravamo z uporabo maščobe (olje, maslo, slanina ipd.).
  • Grški jogurt: je odličen vir beljakovin, ki pomagajo ohranjati mišično maso, hkrati pa vsebuje tudi probiotike, ki blagodejno vplivajo na prebavo. Dodatna prednost je tudi vsebnost kalcija, ki krepi kosti.
  • Ovseni kosmiči: z visoko vsebnostjo vlaknin uravnavajo prebavo ter pripomorejo k nižanju "slabega" holesterola, zaradi česar varujejo srce in ožilje.
  • Jagodičevje: so bogat vir vlaknin in antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje celic in ščitijo pred vnetnimi procesi.
  • Oreščki: zaradi vsebnosti omega-3 maščob krepijo zdravje srca in možganov. Pazite le, da ste zmerni pri količini, saj so oreščki kalorijsko precej bogati.

Primeri zajtrkov, ki vam po 50. letu lahko pomagajo krepiti zdravje:

  • Jajca s špinačo in paradižnikom;
  • Ovsena kaša z oreščki in jagodičevjem;
  • Grški jogurt s sadjem in semeni;
  • Umešan tofu z zelenjavo;
  • Sendvič s polnozrnatim kruhom, pustimi piščančjimi prsi in zelenjavo po izbiri.

Po 50. letu je še toliko pomembneje, da izbiramo živila, ki krepijo telo in pripomorejo k vitalnosti v starosti. Ob tem pa je seveda pomembno tudi ustrezno gibanje, kakovosten spanec in uravnavanje stresa.

Vir: stil.kurir.rs

Mislite, da boleči sklepi potrebujejo počitek? Prav ta napaka lahko stanje še poslabša