Ne jejte jih na prazen želodec: 5 živil, ki na tešče naredijo več škode kot koristi

30. 1. 2024
Deli
Nekaterih živil se je na prazen želodec bolje izogibati, saj lahko povzročijo različne želodčne tegobe. (foto: Profimedia)
Profimedia

Zajtrk daje telesu potrebno energijo za aktiven začetek dneva, kar je le še eden izmed razlogov, da je med najkoristnejšimi obroki tekom dneva. 

Toda tudi za zajtrk je potrebno izbrati pravšnja živila, saj nekatera lahko telesu povzročijo več škode kot koristi, četudi so sicer zdrava. Nekatera hrana na prazen želodec lahko povzroči slabost, zgago, napenjanje ali utrujenost.  

Ne spreglejte:

Katerih živila niso primerna za zaužitje na prazen želodec?  

Jogurt  

Čeravno si marsikdo zajtrka ne more niti predstavljati brez mleka ali različnih mlečnih dodatkov, je jogurt med živili, ki jih ni dobro zaužiti na prazen želodec. Razlog, da je temu tako, je zlasti v vsebnosti zdravih mlečnih bakterij, ki ne pridejo do želodca, če se jogurt zaužije na tešče. Pri tem se raje držite nasveta, da pred jogurtom pojeste kakšno drugo hrano.    

Banane in citrusi  

Sadje na splošno sicer predstavlja dobro izbiro tudi, če ga zaužijete na prazen želodec, toda na ta seznam ne spadajo banane. Banane so namreč še zlasti poznane po tem, da pripomorejo k nenadnem dvigu sladkorja v krvi in posledično tudi hitremu padcu. To je med drugim razlog, da lahko čez dan čutite več napadov nenadne lakote.  

Med sadje, ki ga ni priporočljivo zaužiti na tešče pa sodijo tudi limone, pomaranče, grenivke in mandarine. Od vseh citrusov je na tešče priporočljiv le sok stisnjene limone, razredčene z vodo.

Hladne gazirane pijače

Na tešče se izogibajte tudi hladnih gaziranih pijač, saj lahko povzročijo poškodbe sluznice in zmanjšajo prekrvavitev želodca. Posledično pa pripomorejo tudi k nelagodju v trebuhu in k počasnejši prebavi.  

Pekovski izdelki

Mnogi ljudje zjutraj radi zajtrkujejo kaj iz pestrega izbora pekovskih izdelkov. To na tešče ni priporočljivo predvsem zaradi vsebnosti kvasa, ki lahko draži želodec in povzroči napenjanje.  

Surova zelenjava  

Na tešče se odsvetuje tudi surova zelenjava, med katero spadata predvsem paradižnik in kumare. Čeprav je paradižnik je odličen vir vitamina C, vsebuje tudi visoko raven taninske kisline, kar povzroči neravnovesje kisline v želodcu in lahko celo vodi do želodčnih razjed.

Uživanje kumar na prazen želodec pa ni primerno zlasti zaradi gastritisa in napenjanja, ki je večkrat posledica zaužitja tovrstne surove zelenjave na tešče.   

Vir: timesofindia.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger