Zakaj morate počakati, da se čaj malce ohladi, preden naredite prvi požirek

Zakaj morate počakati, da se čaj malce ohladi, preden naredite prvi požirek (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2018

Pitje čaja pogosto deli mnenja in povzroča razprtije. Si v čaj radi vsujete toliko sladkorja, da lahko žlica stoji pokonci ali imate raje skodelico toplega mleka s kančkom čaja iz filter vrečke? Kaj gre najprej v skodelico - mleko ali čaj? Znanstveno gledano naj bi obstajal celo pravilni način za pripravo najboljšega čaja. No, glede nečesa pa bi si morali biti edini ...

Uživanje vrele tekočine res ni zdravo.

Poglejmo torej ...

Zakaj morate počakati, da se čaj malce ohladi, preden naredite prvi požirek

Izsledki raziskave, objavljene v reviji Annals of Internal Medicine, so pokazali, da srkanje vrelega čaja lahko poveča možnosti za raka na požiralniku, še posebej, če ste tudi redni kadilec in uživalec alkohola.

Ni prvič, da so pitje zelo vročega čaja povezali z rakom na požiralniku. Že v uvodniku so avtorji raziskave citirali newyorškega zdravnika W. L. Watsona iz tridesetih let prejšnjega stoletja: »Pitje velikih količin izjemno vročega čaja je značilno za paciente iz Rusije, ki so v bolnišnico Memorial Hospital prihajali zaradi raka na požiralniku.«

Po oceni urada International Agency for Research on Cancer iz leta 2016 pa pitje zelo vročih pijač še vedno 'verjetno' povzroča raka, ne pa zagotovo.

V sklopu nove raziskave so raziskovalci na Kitajskem odkrili, da so bili tisti, ki so pili izjemno vroč čaj – hkrati pa so kadili tobak in redno uživali alkohol – petkrat bolj podvrženi tveganju za raka na požiralniku kot tisti brez vseh omenjenih razvad.

V raziskavi je sodelovalo več kot 456.000 udeležencev starosti med 30 in 79 let. Na začetku so morali izpolniti vprašalnik o tem, kako pripravljajo svoj čaj in kako ga pijejo, vključno s temperaturo pijače – sobno temperaturo, toplo, vročo ali vrelo.

Preden vas začne skrbeti

Raziskovalci priznavajo, da izjemno vroč čaj ne vpliva na tiste, ki niso kadilci oziroma ne pijejo alkohola. V teh primerih niso opazili povečanega tveganja za raka na požiralniku.

Pri tistih, ki kadijo in pijejo, pa je bilo tveganje petkrat večje.

Zakaj je vroče torej prevroče?

Požiralnik je mišična cev, ki povezuje grlo in želodec. Obstajata dva tipa raka na požiralniku: adenokarcinom, pri katerem se rak začne v celicah žlez, ki proizvajajo sluz, ter karcinom krovnega tkiva, ki se začne v krovnih celicah, ki obkrožajo požiralnik. Ta oblika je tudi najpogostejša.

Raziskovalci so odkrili, da pitje zelo vročega čaja – pripravljenega in popitega na okoli 65 °C, kar je precej bolj vroče od običajne skodelice čaja – lahko poškoduje celice okoli požiralnika, kar poveča tveganje za raka krovnega tkiva.

Torej, preventivno, ko si boste naslednjič pripravljali čaj, počakajte nekaj trenutkov (ne glede na to, kako močno ga v tistem hipu potrebujete), da se ohladi, preden naredite požirek.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri