25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zakaj vam prehranski nasveti vplivnežev na družbenih omrežjih škodujejo?

Zakaj vam prehranski nasveti vplivnežev na družbenih omrežjih škodujejo? (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2019

Koliko stranem in blogom z recepti in prehranskimi nasveti sledite? Pa tistim, ki vsak dan objavijo fotografije vseh svojih zdravih obrokov? S tem si verjetno povzročate več škode kot koristi.

Sledenje stranem, ki ponujajo zdrave recepte in nasvete o prehrani, je lahko koristno, če znate biti kritični in selektivni. Nikakor pa ne upoštevajte kar vseh in se ne skušajte približati vplivnežem, ki vsak dan objavijo fotografijo svojega krožnika, založenega z zelenjavo in vsemi vitamini, ki jih znate našteti. Zakaj?

Ne povejo cele zgodbe

Vse kar vidite, so slike: obdelane, prilagojene in povejo natanko tisto, kar avtor želi sporočiti. Ne vidite pa dogajanja za fotoaparatom. Se oseba zares tako prehranjuje, ali je v enem dnevu zbrala več fotografij, ki jih objavlja vsak dan? Kakšno mnenje ima o prehrani, ima zdrav odnos do hrane ali živi za všečke? Tega ne morete vedeti, zato tudi ni realno, da bi takšnemu posamezniku želeli postati podobni. Opustite torej misel, da bi se kar za celo življenje odpovedali vsem sladkim stvarem, kot vaš priljubljen bloger in si doma pripravite zdravo različico vaše najljubše sladice.

Nasveti so morda povsem napačni

Trend zdrave prehrane in zdravega načina življenja je občudovanja vreden, vendar na družbenih omrežjih postavite meje, komu in kaj boste verjeli. Eno je, ko všečkate fotografijo hranljivega zajtrka, drugo pa, ko v trgovini kupite določeno živilo, ker je vplivnež zapisal, da z njim kurite maščobe. Bodite pozorni na besede kot so kurjenje maščob, pospešitev metabolizma in čiščenje ali razstrupljanje. O tem se raje pogovorite s strokovnjaki, ki imajo za sabo študijsko podlago in natanko vedo, o čem govorijo.

Nasveti pogosto temeljijo na toksičnem odnosu do hrane

Napotki pridobljeni na družbenih omrežjih so običajno črno-beli: če jemo zelenjavo, ravnamo pravilno, kadar jemo sladko, delamo narobe in smo zato slabša oseba. Pa je res tako?

S tem lahko tudi vi do hrane vzpostavite slab odnos in se pretirano obremenjujete vsakokrat, ko pojeste nekaj, česar nikakor ne bi smeli (glede na splet). Tudi, če je bilo to v omejenih količinah in ne bo škodilo vašemu športnemu napredku, ker trenirate precej redno. Raje se odločite na načrtovanje prehrane in ne izpustite najljubših nezdravih stvari. Skušajte jih prilagoditi in vsekakor omejite količino, nikakor pa se zanje ne prikrajšajte povsem, saj si jih boste še bolj želeli.

Nedosegljiv standard z motivacijskim sporočilom ni ključ do uspeha (ali prava motivacija)

Vplivneži pogosto ponujajo motivacijska sporočila, ki naj bi vas spodbudila, da jeste zdravo, hrano pripravite doma in vzpostavite zdrave navade. Do tu je vse vredu. Zaplete se pri delu, ko poleg tega dajejo vtis, da boste s takšnim ravnanjem imeli sijoče lase, popolno kožo in zabavno življenje - prav tako kot oni.

Dobro veste, da je življenje na družbenih omrežjih precej drugačno od realnega. Seveda vaša kuhinja ne more izgledati kot iz škatlice, ker imate otroke in veliko opravkov. Prav zato tudi nimate vsak dan časa za dolge ure osebne rutine in ostalega, kar naj bi drugi počeli redno. Tega si tudi ne želite. Ste veliko bolj zanimivi in edinstveni, da bi skušali posnemati nekoga drugega. Vzpostavite zdrav odnos in stvari delajte predvsem zato, da se boste dobro počutili v svoji koži.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri