Nasveti za boljšo peko na žaru

Nasveti za boljšo peko na žaru (foto: shutterstock) shutterstock
7. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Če vam lepega aprilskega vremena ni uspelo izkoristiti za piknik na domačem vrtu, je skrajni čas, da to storite v maju.

Predvidevamo, da je domači žar že pripravljen. Če pa se še odločate o nakupu, smo vam pripravili nekaj nasvetov (vir: kraljzara.si):

• Kako pogosto boste pekli?

Če boste žar uporabljali pogosto, npr. za pripravo vsakodnevnih kosil, je smiselno razmisliti o plinskem žaru. Plinski žari kaj hitro dosežejo pravo temperaturo za peko in vam tako privarčujejo kar nekaj časa pri sami pripravi.

Žari na oglje so bolj primerni za daljša druženja in piknike, kjer niste tako omejeni s časom.

• Za koliko ljudi bomo pekli?

Za pripravo družinskih kosil bo dovolj žar na oglje premera 47 cm ali plinski žar z dvema gorilnikoma. Za večja druženja pa le izberite žar na oglje večjega premera ali plinski žar s tremi gorilniki!

• Kaj in kako bomo pekli?

Čevapčiče in perutničke bomo lahko pripravili na vsakem žaru. Če pa bi želeli eksperimentirati z različnimi metodami peke, potem je pomembna tudi vrsta žara. Na žarih lahko pečemo na zelo nizkih temperaturah (smoking), zelo visokih temperaturah (searing), direktno (manjše kose mesa) ali indirektno (velike kose mesa). Za manjše kose so seveda dovolj manjši žari, za peko večjih kosov mesa pa si le omislite večji žar, naj ima vsaj 57 cm premera.

• Žar na oglje ali plinski žar?

Plinski žari so preprostejši za uporabo. Žar se segreje v 10 minutah, v nasprotju od žarov na oglje, ki potrebujejo do 40 minut. Vzdrževanje ali spreminjanje temperature je preprosto. Tudi čiščenje je manj zamudno, saj ni ostankov pepela. A zagovorniki oglja trdijo, da plinskim žarom zmanjka pri okusu mesa ...

Priprava žara na oglje je bolj zahtevna, saj je potrebnih vsaj 30 minut segrevanja, preden lahko začnemo peči, pa tudi uravnavanje temperature žara zahteva kar nekaj spretnosti. Več dela imamo tudi s čiščenjem, krajša pa je tudi njihova življenjska doba. Ampak ...

Glavna prednost žarov na oglje je okus – če uporabljamo oglje, seveda. Hrana, pečena na kakovostnem oglju, bo imela tisti pravi okus peke na žaru. Žari na oglje imajo večji temperaturni razpon, zato so primerni tako za peko čevapčičev kot tudi za peko večjih kosov mesa, npr. zrezkov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri