Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli zlivati v odtok!

20. 9. 2021
Deli
Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli zlivati v odtok! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali po kuhanju testenine preprosto odcedite v kuhinjskem umivalniku? Ustavite se za trenutek! Razkrili bomo, zakaj to ni dobra ideja.

Špageti z mesno omako, fetučini z rikoto in špinačo, testenine z jajcem in slanino, s tuno ali testenine z omako arrabbiata ... Lahko bi jih jedli vsak dan. Preproste so za pripravo, hitro so pripravljene in pripravimo jih lahko na toliko raznolikih načinov.

Vendar pa vsi pri kuhanju testenin naredimo tipično napako – po kuhanju vodo, v kateri so se kuhale testenine, preprosto izlijemo v odtok.

Preberite, zakaj te vode ne bi smeli zavreči ...
Profimedia

Zato vode, v kateri so se kuhale testenine, ne bi smeli preprosto izliti!

Testenine so – tako kot krompir – škrobnato živilo. Med kuhanjem se škrob sprosti v vodo in zato voda postane motna.

Kuharji pravijo tej vodi tudi »tekoče zlato« – voda je namreč veliko bolj uporabna, kot ste verjetno mislili.

Ko kuhate testenine, zelo verjetno načrtujete tudi pripravo omake ali pesta denimo. In za to bo odlična voda od testenin!

Ko vodo dodate katerikoli vroči maščobi – oljčno olje, maslo … – nastane fantastična kremasta, gladka omaka, ki se lepo prepoji s testeninami. Ta motna tekočina deluje namreč kot naravno sredstvo za zgoščevanje. Poleg tega lahko z vodo od testenin okrepite arome vaše jedi.

Torej, namesto da naslednjič vodo, v kateri so se kuhale testenine, zlijete naravnost v odtok, jo vsaj del prihranite za nadaljnje kuhanje in pripravo še več slastnih zdravih jedi. Nekaj vode preprosto zajemite z zajemalko preden odcedite testenine.
Kako še lahko uporabite vodo:

Voda naj bi bila odlična tudi za pripravo kruha – ker naj bi pomagala pri vzhajanju. Vodo, ki bi jo sicer uporabili v receptu, zamenjajte z vodo od testenin. Prej le preverite, da ni preslana.

Če testenin ne pripravljate pogosto, lahko nekaj vode tudi zamrznete. Kar v modelčku za led denimo.

Ali lahko vroča voda poškoduje odtočno cev?

Profimedia

Odvisno od materiala, iz katerega so narejene cevi. Načeloma ni treba skrbeti, da bi še vroča voda poškodovala odtočno cev. Seveda se je preventivno vedno bolje prepričati iz kakšnega materiala so cevi in kako visoke temperature lahko prenesejo.

No, te stvari pa zagotovo NE sodijo v lijak!

1. Ostanke juh in omak ne smete nikoli izliti v odtok. Te namreč vsebujejo maščobe, ki lahko zamašijo odtok.  

2. Zato tudi jedilno olje ne sodi v odtočno cev. Ali katerakoli druga maščoba – to vključuje izdelke, kot so solatni prelivi in majoneza ali maslo, čeprav stopljeno. Maščoba se strdi in nabira skupaj z drugimi delci, ki pobegnejo v odtok ter ustvari vodoodporno oviro. Ostanke olja, ki ostanejo v ponvi, raje obrišite s papirnato brisačko in brisačko vrzite med odpadke.  

3. Kavna usedlina – ker ni povsem topna v vodi. Če se ta pomeša z maščobo, ki je morda v odtoku, se vsekakor poveča tveganje za zamašitev.

4. Moka. Ko denimo pripravljate mešanico moke za zgostitev jedi, preostanek nikar ne izlijte v odtok. Ali ko pečete in je nekaj ostane v posodi. Preden posodo splaknete, stresite moko v smeti.  

5. Pozorni bodite tudi na nalepke na embalaži – na kozarcih in steklenicah. Te se včasih zlahka odlepijo in pobegnejo v odtok. Ker niso topne v vodi, lahko zamašijo cev.

6. Zaradi kemikalij, ki jih lahko vsebujejo, tudi barve ne sodijo v lijak.

Preverite še:

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ