Kaj kardiologi jedo za zajtrk? Radi imajo 3 jedi, ki uravnavajo težo in skrbijo za zdravo srce

8. 5. 2024
Deli
Kaj kardiologi jedo za zajtrk? Radi imajo 3 jedi, ki uravnavajo težo in skrbijo za zdravo srce (foto: Instagram @madyson_mykel (Posnetek zaslona))
Instagram @madyson_mykel (Posnetek zaslona)

Katere jedi si zjutraj najraje privoščijo strokovnjaki?

Ste že kdaj slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva? Čeprav so v resnici pomembni prav vsi obroki, je zajtrk res tisti, ki nam pomaga začrtati dan. Med drugim telesu zagotavlja energijo za vsa opravila, kakovosten zajtrk pa lahko tudi prepreči pretirano lakoto čez dan.

Katere jedi pa si za zajtrk najraje privoščijo strokovnjaki? Dva kardiologa sta za portal Today razkrila, po kakšnih zajtrkih sama najraje posegata.

Ne spreglejte:

Katera živila za zajtrk niso najboljša izbira?

Danes poznamo veliko 'jutranjih živil', ki pa hranilno niso najbolj ugodna in zato niso najboljša za redno uživanje. "Številni so zjutraj v stiski s časom in ponavadi posegajo po hitrih in enostavnih živilih, hrani, kot so toast, pekovski izdelki, predelani kosmiči, ploščice in ostala živila, ki imajo veliko sladkorja," pravi dr. Andrew Freeman,  iz Denverja.

Ker kardiologi tudi sami nimajo časa za komplicirane zajtrke imajo radi jedi, ki so preproste, vendar ostajajo hranilne. "Najboljši je zajtrk, ki je zdrav za srce, enostaven za pripravo in hranilno raznolik," pojasnjuje dr. Susan Cheng, profesorica kardiologije iz Los Angelesa. Kakšen pa je primer takšnega zajtrka?

Kaj kardiologi najraje jedo za zajtrk?

Ovseni kosmiči

Oba kardiologa sta kot svoj najljubši zajtrk navedla ovsene kosmiče. Slednji vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, študije pa so jih povezale z zniževanjem holesterola in uravnavanju telesne teže. "Najraje imam ovseno kašo. Rad jo priporočam kot najboljšo možnost za zajtrk," poudarja dr. Freeman.

Svetuje, da majhno skodelico ovsenih kosmičev pripravite z vodo, nato pa jim dodate jagodičevje in ostala živila, ki prispevajo k zdravju srca (oreščki, lanena semena...). Kardiolog odsvetuje uporabo instant ovsene kaše, ki lahko vsebuje veliko sladkorja in drugih neželenih dodatkov.

Smuti iz različnih živil

Smuti je način, s katerim lahko zaužijemo veliko različnih vitaminov, mineralov, vlaknin in ostalih pomembnih hranil. Dr. Freeman si najraje pripravi beljakovinski smuti iz graha, nesladkanega sojinega mleka in sadja, kot so jagode ali banane.

Dr. Cheng ima najraje smuti, narejen iz mešane zelenjave in sadja. Še posebej z veseljem pripravi smuti iz paradižnika in zelene, rada pa ima tudi smuti s pomarančami, korenjem, ingverjem, chia semeni, jabolkom in ledom.

Avokado toast

Avokado velja za odličen vir zdravih maščob, ki ščitijo zdravje srca. Pretlačite ga z vilico in ga namažite na polnozrnat kruh, ki zagotavlja veliko vlaknin. Tako ne boste samo poskrbeli za zdravje, temveč si tudi zagotovili občutek sitosti in se izognili prenajedanju čez dan.

V splošnem za zajtrk veljajo enaka pravila, kakor pri ostalih obrokih: poskrbite, da so vaše jedi uravnotežene, pestre ter da vsebujejo zadostno količino vitaminov, mineralov, vlaknin, beljakovin in drugih pomembnih hranil.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu