12 zdravilnih učinkovin mandarin

12 zdravilnih učinkovin mandarin (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 10. 2019 Vir: Lisa

Sočne mandarine niso le okusne in dišeče, tudi zelo koristijo dobremu počutju in zdravju.

Mandarine vsebujejo sladkor, bogate so z vitaminom C, zaradi česa so odlične za preventivo proti stresu in prehladu. Bogate so tudi z beta karotenom, ki se sintetizira v vitamin A, ta pa ima zasluge za dober vid in žametno kožo. Bogate so z rastlinskimi vlakninami, ki so zelo dobre za presnovo.

Prav tako so mandarine bogate s pektinom. Vsebujejo ga celo v večji količini kot jabolka, medtem ko lupina vsebuje eterična olja. V mandarinah je tudi folna kislina, kalij, železo, magnezij in vitamini B1, B2 in B3. Idealne so tudi za tiste, ki želijo shujšati, saj v 100 gramih vsebujejo le 34 kalorij. Zaradi odvajalnih lastnosti pomagajo v borbi s strijami in celulitom.

Mandarine je primerno hraniti na sobni temperaturi, kjer 'zdržijo' približno en teden. Najpogosteje jih porabimo sveže, lahko pa iz njih delamo tudi džem in kompot, kakor tudi pecivo in torte. Če lupina mandarine ni škropljena, jo lahko posušimo in dodamo v pecivo ali kompot.

1. Zmanjšujejo tveganje pred rakom

Ogromna koncentracija antioksidantov v lupini mandarine uvršča med močne borce proti rakavim obolenjem, predvsem proti raku jeter.

Več: Katera živila najbolje ščitijo jetra

2 Dober izvor vitamina C

Mandarine lahko zagotovijo do 80 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa vitamina C. Ta je koristen recimo v borbi s prostimi radikali. Antioksidanti pomagajo in upočasnjujejo poškodbe, kar med drugim krepi imunski sistem.

3. Pozitivno vplivajo na holesterol

Antioksidanti v mandarini lahko znižajo raven slabega holesterola. Če se holesterol nabira na zidovih arterij, se pretok krvi upočasni, kar lahko poveča tveganje za visok krvni tlak, možgansko kap, bolezen srca in jeter.

4. Pomagajo pri hujšanju

Mandarine so izvor dietnih vlaknin, vsebujejo celo 3 g vlaknin na 100 g. Redno jemanje vlaken prispeva k občutku sitosti. Na splošno naj bi otroci in odrasli dnevno zaužili približno 20 g vlaknin.

5. Čaj iz mandarinine lupine – zdravilne lastnosti

Zaradi ogromne količine vitamina C so mandarine zelo primerne kot dodatek za zdravljenje gripe in prehlada. Lupina mandarin ima lastnosti, ki znižujejo holesterol, medtem ko čaj od sušene lupine izboljšuje prebavo, lajša jutranje slabosti nosečnicam in slabosti med potovanjem. Lupina mandarine prispeva k balansiranju sladkorja v krvi, pri razstrupljanju jeter in sproščanju po stresu.

Priprava čaja

Olupite mandarine, lupino spravite v lončke z nepredušnim pokrovom. Hranite jih nekaj mesecev na hladnem in temnem mestu. Za čaj je dovolj nekaj posušenih lupin, ki jih prelijete z vrelo vodo, pokrijete in pustite, da nekaj minut stoji. Sušeno lupino mandarin lahko mešate z drugimi čaji, najbolje pa se ujemajo s črnim čajem.

6. Z blitvo in mandarinami nad menstrualne težave

Izžemite dve večji, očiščeni in narezani mandarini in 100 g sveže špinače ali 100 g narezane blitve, kos ingverja in pol kavne žličke narezanega rožmarina. Blitva in špinača sta bogati z železom, mandarina z vitaminom C, ingver pa je odličen antioksidant, rožmarin pa ugodno vpliva na metabolizem in žolč, prav tako spodbuja boljši krvni obtok, izboljšuje koncentracijo in zdravi glavobole.

Napitek se pije le čez dan.

7. Eterično olje mandarin - za zdravo kožo

Eterično olje mandarine se izloča s hladnim stiskanjem lupine. Pozitivno deluje na kožo, saj vsebuje komponente, ki razkužujejo. Uporabljamo ga tako, da ga nanesemo na rano ali pijemo. Najmočneje deluje, če ga istočasno uporabimo na oba načina.

8. Ugodno vpliva na prebavo

Eterično olje mandarine ohranja želodec v dobrem stanju, ohranja pravilen pretok prebavnih sokov in ravnovesje kislosti. Prav tako pomirja želodec, odpravlja napenjanje in pline ter preprečuje slabost in bruhanje. Poleg tega olje mandarin uspešno odganja krče.

9. Prebava

Da bi spodbudili izločanje želodčnih sokov, ki vam lahko pomagajo shujšati, dodajte kapljico olja v kozarec s pitno vodo ali z masažo vtrite 1 do 2 kapljici olja po trebuhu. Proti zaprtju ali driski eno do dve kapljici vmasirajte po trebuhu v smeri urinega kazalca na vsakih 60 minut.

10. Strije in celulit

Zmešajte eno do dve kapljici eteričnega olja mandarine z eno do dvema kapljicama eteričnega olja sivke in z žličko bazičnega olja. Nekaj kapljic vtrite na predela s strijami. Proti celulitu zmešajte eno do dve kapljici mandarininega eteričnega olja z nekaj kapljic bazičnega olja in to vsak dan vmasirajte na predele s celulitom.

11. Vrtoglavica in pomanjkanje energije

Za boljšo cirkulacijo eno do tri kapljice olja vtrite na okončine in območje okoli srca. Pomanjkanje energije boste nadomestili z vdihavanjem olja ali vode z dodatkom nekaj kapljic olja. Omotica lahko uspešno odpravite tudi z inhalacijo ene do dveh kapljic olja, ki ste si ju vtrli v dlani ter si z njima prekrili nos in usta za 30 sekund do ene minute.

12. Nespečnost, razdražljivost, anksioznost, stres in depresija

Tako kot druga olja citrusov, mandarinino blagodejno vpliva na živčni sistem in je idealno za odklanjanje zimske depresije. Poleg tega zdravi nespečnost, povečuje koncentracijo in vpliva na razpoloženje.

Proti nespečnosti vmasirajte dve kapljici eteričnega olja mandarine (lahko dodate sivkino olje) na stopala ali tilnik. Razdražljivosti in anksioznosti se boste znebili z vdihovanjem kapljic olja od 30 sekund do ene minute. Prav tako lahko eno do dve kapljici namažete na podplate, vrat, trebuh ali okoli srca. Z depresijo se lahko borite tako, da olje vdihujete minuto do dve naravnost iz steklenice nekajkrat dnevno. Razen tega lahko olje razpršite po sobi, v kateri preživljate večji del dneva.