3 zdrave alternative rafiniranemu sladkorju

3 zdrave alternative rafiniranemu sladkorju (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2022

Si tudi vi v svoji prehrani želite uporabljati manj rafiniranega sladkorja? Preverite, katere zdrave alternative lahko namesto tega uporabite.

Veliko ljudi se odloči, da namesto sladkorja uporabi med ali javorjev sirup. A alternativ je še veliko več, zato nikar ne skrbite, če vam ti dve nista po godu. Preverite še tri druge zdrave alternative.

Meniški sadež

Že poznate meniški sadež? Gre za manjši, okrogel sadež, ki je plod rastline Siraitia Grosvenorii in je kar do 200-krat slajši od sladkorja. Sadež je obstojen pri višjih temperaturah, zato se lahko uporablja v različnih sladicah. Sladilo je ponavadi na voljo v obliki praška, ki je izdelan iz sokov meniškega sadeža.

Datljev sirup

Tudi vi obožujete datlje? Kvaliteten datljev sirup je narejen samo iz ekološko pridelanih datljev in nima nobenih dodatkov. Ima nizek glikemični indeks, obenem pa ohranja podobno raven antioksidantov, kakor maline. V manjših deležih vsebuje tudi minerale, kot so magnezij, kalij, cink in železo.

Melasa

Ste slišali za melaso? Ta temna in gosta tekočina spominja na med, pridobimo pa jo s stiskanjem sladkornega trsa ali sladkorne pese. Vsebuje številne vitamine, od tega ima največ vitaminov B-kompleksa. Prav tako pa je bogata z minerali, kot so magnezij, kalij, železo, mangan, krom in bor.