40 živil, ki skrbijo za kislinsko-bazično ravnovesje

40 živil, ki skrbijo za kislinsko-bazično ravnovesje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 10. 2014

V teh časih je zelo razširjena motnja telesnega ravnovesja - t. i. zakisanost, ki pomeni, da ima človek v notranjem celičnem okolju nesorazmerno veliko kislin, iz nje pa izvirajo dokaj različne zdravstvene težave, kot so kronična utrujenost, močna živčnost, depresija, revmatična obolenja, vnetje kit, ekcemi, zobna gniloba itn.

Živil, ki delujejo kislo (meso, moka, maščobe, prečiščen sladkor ...), je na splošno več kot tistih, ki delujejo bazično (zelena solata, surova in kuhana zelenjava, krompir, mandlji, banane ...).

Telo se tako znajde pred hudim izzivom: kako nevtralizirati povečano kislost, ko pa vsak dan pojemo toliko več živil, ki ustvarjajo kislost, kot pa tistih, ki delujejo bazično, zato je prisiljeno izvleči bazične zaloge iz tkiv, pa čeprav na račun nezdravih posledic.

Telesu običajno ne uspe vzpostaviti brezhibno normalnega pH-ja, zato je primorano sobivati s kislinami, zaradi katerih se pojavljajo kronične vedno znova ponavljajoče bolezni, ki koreninijo v zakisanju.

Katera so torej tista močna bazotvorna živila, za katera bi bilo dobro, da se znajdejo v vsakem vašem obroku in tako poskrbijo za čim manjšo zakisanost v telesu?

Seznam 40 bazotvornih živil najdete na www.sensa.si.

Pa vendarle pazite!

Četudi je neko živilo močno bazotvorno, lahko ob napačni kombinaciji fermentira in deluje ravno nasprotno, kot si želimo.

Priporočamo: