5 razlogov, zakaj v prehrano vključiti arašidovo maslo (in zakaj bi to MORALI storiti)

5 razlogov, zakaj v prehrano vključiti arašidovo maslo (in zakaj bi to MORALI storiti) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 6. 2021

Čudovita stran arašidovega masla je, da ima ogromno pozitivnih učinkov na vaše telo. Morda arašidovega masla ne jeste, ali pa ga imate zelo radi in iščete izgovor, zakaj bi ga lahko pojedli še več. Tokrat boste ugotovili, kateri so ti učinki in zakaj bi tudi vi mogli redno vključevati arašidovo maslo v prehrano.

Arašidovo maslo je živilo, ki je pri nas na policah prisotno zadnjih nekaj let. A hitro je postalo eno izmed bolj priljubljenih živil predvsem pri športnikih. Lahko ga dodate v ovseno kašo, smutije, omake ali pa si ga preprosto privoščite kot prigrizek s kruhom ali kakšnim sadjem (namig: z jabolki ali bananami se poda odlično!).

Tu je nekaj razlogov, zakaj je dobro na jedilniku imeti arašidovo maslo: 

Je odličen vir beljakovin

Beljakovine oziroma proteini so nujno potrebne za praktično vse mišice in organe v našem telesu. Arašidovo maslo je izvrsten vir proteinov, ki je primeren tudi za vegane. 100 g arašidovega masla vsebuje 25 g proteinov, kar je primerljivo s piščancem. Skuta, ki slovi po vsebnosti beljakovin, ima denimo na 100 g le 11 g proteinov.

Primerno je lahko za sladkorne bolnike

Ko je raven inzulina v telesu nizka, lahko pri ohranjanju ravni pripomore uživanje vlaknin. Poleg beljakovin arašidovo maslo vsebuje tudi veliko vlaknin, ki bodo ugodno vplivale na raven sladkorja v krvi, pa tudi na prebavo. Arašidovo maslo je zaradi svojih lastnosti pogost prigrizek tudi med sladkornimi bolniki.

Izboljša zdravje srca in ožilja

Arašidovo maslo je super vir vitamina E, s čimer lahko zmanjša možnost za nastanek bolezni srca. Prav tako ima dobro razmerje nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin, zaradi česar lahko prepreči nastanek kardiovaskularnih bolezni.

Bogat je z antioksidanti

Poleg naštetega je bogato z antioksidanti, ki imajo ogromno vlogo pri našem zdravju in lahko preprečijo nastanek marsikatere resne bolezni, kot je npr. rak.

Je zakladnica vitaminov in mineralov

Kot, da arašidovo maslo že nima dovolj koristnih sestavin, je bogato tudi z vitamini in minerali. Če na dan zaužijete 100 g arašidovega masla, v svoje telo vnesete:

  • 45 % celodnevnih energijskih potreb (CEP) po vitaminu E
  • 67 % CEP po vitaminu B3
  • 73 % CEP po manganu
  • 30 % CEP po magneziju

Arašidovo maslo je torej lahko res super živilo v vaši prehrani, a je potrebno nekaj previdnosti.

Predvsem bodite pozorni, da izbirate izdelek, ki ima čim manj umetnih arom, soli, sladkorja, ojačevalcev okusa ... Maslo lahko naredite tudi sami in se tako izognete dodajanju nepotrebnih ali celo škodljivih snovi.

Poleg tega pa se moramo zavedati, da je arašidovo maslo precej kalorično. Čeprav ima res ogromno pozitivnih učinkov, lahko s pretiravanjem hitro začnemo pridobivati na telesni teži, kar lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Pri uporabi bodite zmerni.

Poiščite načine, s katerimi boste lahko arašidovo maslo na zdrav način vpeljali v svojo dnevno prehrano. Uporabite ga lahko v res pestrem spektru jedi, zato smo prepričani, da boste našli recept in pripravo, s katero bo to tudi pri vas postalo pogosto uporabljeno živilo.

Avtorica: Veronika Sivka

Preverite tudi recept, v katerem uporabite domače arašidovo maslo: domače (zdrave) "twix" ploščice (veganske, brez glutena in sladkorja)