7 razlogov, zakaj jesti več citrusov

7 razlogov, zakaj jesti več citrusov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 2. 2017 Vir: Lisa

Ljubki, lepo obarvani citrusni sadeži prinašajo žarek sonca v zimskih dneh. Toda citrusi niso le prijetnega vonja in lepi na pogled – zelo dobri so tudi za naše zdravje. Tu je 7 dobrih razlogov, zakaj jesti več citrusov.

Med citruse uvrščamo limone, limete, pomaranče in grenivke in pa tudi druge različice tega sadja. Citrusi imajo cel kup prednosti za naše zdravje – od krepitve imunskega sistema do boja z rakavimi obolenji.

Kaj so citrusi?

Citrusi rastejo na cvetočih drevesih in grmih. Njihova značilnost je usnjata lupina in bela kožica, ki obdaja seme sadeža. Citrusi v naravi rastejo v Avstraliji, na Novi Gvineji, Novi Kaledoniji in v Jugovzhodni Aziji. V tropskem in subtropskem podnebju jih gojijo povsod po svetu. Države največje pridelovalke so Španija, Brazilija, Kitajska, ZDA, Mehika in Indija. Približno tretjina vseh sadežev se uporablja za pripravo soka.

Citruse lahko kupite vse leto, v naši zemljepisni širini pa vrh sezone za pomaranče in grenivke predstavlja obdobje od sredine decembra do aprila.

7 razlogov za vključitev citrusov v vašo prehrano

1. Bogati so z vitamini in rastlinskimi snovmi.

Citrusi so izvrsten vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in skrbi za gladko in elastično kožo. Samo s polovico pomaranče pokrijete dnevne potrebe po tem vitaminu.

Poleg tega citrusi vsebujejo tudi veliko drugih vitaminov in mineralov, vključno z vitamini B, kalijem, fosforjem, magnezijem in bakrom.

Vsebujejo tudi veliko rastlinskih snovi (več kot 60 flavonoidov, karotenoidov in esencialnih olj), ki med drugim delujejo protivnetno in antioksidativno.

2. Citrusi so dober vir vlaknin.

Že en sam kozarec pomarančnega soka vsebuje 4 grame vlaknin. Priporočljivo je, da na vsakih 1000 zaužitih kalorij zaužijete tudi 14 g vlaknin. Te izboljšujejo prebavo in pomagajo pri hujšanju. Še posebej veliko vlaknin vsebujejo pomaranče.

3. Citrusi imajo malo kalorij ...

... zato pa veliko vode in vlaknin, ki vas nasitijo.

  • 1 majhna klementina: 35 kalorij
  • 1 srednje velika pomaranča: 62 kalorij
  • 1/2 rožnate grenivke: 52 kalorij
  • 1/2 bele grenivke: 39 kalorij
  • sok 1 limone: 12 kalorij
4. Citrusi zmanjšajo verjetnost ledvičnih kamnov.

Ledvični kamni so boleči mineralni kristalčki. Nastanejo v primeru, da je vaš urin zelo koncentriran ali pa imate v njem večje količine mineralov, iz katerih se oblikujejo kamni. Ledvični kamni se oblikujejo tudi zaradi nizkih stopenj citratov v urini - te pomagajo zviševati citrusi.

Preberite še: 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono

5. Citrusi pomagajo proti rakavim obolenjem.

Kar nekaj študij je dokazalo, da citrusi pomagajo pri zniževanju tveganj za rakava obolenja. Tako naj bi citrusi pomagali kot preventiva proti raku požiralnika, želodca, prsi in trebušne slinavke. Citrusi namreč vsebujejo celo kopico flavonoidov, ki delujejo kot antioksidanti in blokirajo določene gene, odgovorne za degenerativna obolenja, vključno z rakavimi.

6. Citrusi vsebujejo hranila, ki pripomorejo k zdravemu srcu.

Citrusi so dobri za vaše srce. Neka japonska študija je odkrila, da ljudje, ki pojedo večje količine tega sadja, redkeje zbolevajo za srčnimi infarkti in kapmi. Grenivke naj bi celo pomagale zniževati sistolični krvni tlak.

7. Citrusi ščitijo vaše možgane.

Flavonoidi v citrusih služijo kot preventiva pri nevrodegenerativnih obolenjih, na primer Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Določeni tipi flavonoidov, denimo hesperidin in apigenin, zaščitijo možganske celice in izboljšajo možgansko funkcijo.

Uživanje citrusov ima sicer tudi nekaj slabih plati.
  • Ob zaužitju prevelikih količin se poveča tveganje zobnih obolenj, ker kislina v tem sadju poškoduje zobno sklenino.
  • Prav tako ni dobro piti prevelikih količin sokov citrusov, temveč je bolje zaužiti sadje kot tako.
  • Če jemljete določena zdravila, se pri zdravniku pozanimajte tudi o možnih stranskih učinkih, ki bi jih imelo hkratno uživanje zdravila in grenivke. 

Zdaj pa si poglejte še video, kako pripravite domač napitek za dvig imunskega sistema: Napitek za dvig imunskega sistema