7 živil, ki ne sodijo v hladilnik

9. 2. 2015
Deli
7 živil, ki ne sodijo v hladilnik (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Poglejmo, katera živila ne sodijo v vaš hladilnik in zakaj. Morda pa so prav ta krivec za tisti zadnji kilogram, ki se ga ne morete znebiti.

1. Salama

Lahka puranja šunka, lahka piščančja salama ... zveni zdravo, vendar so to ponavadi beljakovine, zapakirane skupaj z maščobo, veliko soli in drugimi dodatki, zaradi katerih se poveča možnost za nastanek raznih obolenj, kot je rak in bolezni srca.

Namesto tega imejte v hladilniku raje sveže piščančje in/ali puranje meso. Ne samo da je sveža perutnina bolj zdrava in ne vsebuje soli, ima tudi manj kalorij, več boste imeli od obroka, pogosto pa je celo cenejša.

Poleg tega lahko pripravite zares veliko zelo okusnih obrokov - od zelenjavnih juh, omak, še najhitreje pa je pripravljena solata s popečenim piščancem.

2. Vložene kumarice

Kupljene vložene kumarice lahko stojijo v hladilniku več tednov. Odlično. Hkrati pa poskrbijo tudi za to, da dnevno zaužijete več soli kot je sicer priporočljivo, ter zelo malo hranilnih snovi.

Pravzaprav je večina konzervirane in toplotno predelane hrane tako polna soli, da kar za polovico preseže dnevno priporočljiv vnos.

Priporočamo:

  • da pred nakupom preverite vsebnost natrija oziroma soli,
  • sami vložite zelenjavo,
  • kumarice nadomestite z doma pridelanim in kisanim zeljem (vendar tudi pri nakupu tega velja preveriti, koliko soli vsebuje).

Zelje je zares presenetljivi vrelec zdravja. Je bogat vir antioksidantov in je odlična podpora imunskemu sistemu.

Poleg vitamina C je zelje bogat vir vitamina A in K, vlaknin, mangana in folata oziroma vodotopnega vitamina B9. Vsebuje tudi veliko molibdena, vitamina B6, kalija tiamina (vitamina B1) in kalcija. Če vam torej primanjkuje katerekoli od teh sestavin, potem je zelje vsekakor dobrodošlo na vašem jedilniku. In, čeprav se zdi nenavadno, zelje je tudi bogat vir omega 3 maščobnih kislin.

In je zelo okusno v juhah, dušeno, tudi v sendviču se dobro obnese.

3. Sokovi in ostala gazirana pijača

Naslednji primer verjetno pove vse:

100-odstotni ananasov sok, na katerem piše 'brez dodanega sladkorja' vsebuje 9,6 gramov ogljikovih hidratov, od tega 9,4 gramov sladkorja.

4. Margarina

Poceni, vendar slaba izbira. Vsebuje namreč zelo veliko hidrogenirane maščobe.

Hidrogenirana maščoba je pridobljena s pomočjo vodika, ki ga vpihavajo v vroče olje, zaradi česar to spremeni gostoto – postane trdo. Ker je maščoba stabilna in se počasneje kvari, si je hitro utrla pot v domača gospodinjstva.

Takšna maščoba je zelo škodljiva. Med drugim viša raven LDL holesterola, zaradi česar se poveča tveganje za srčni infarkt, kap in druga obolenja. Povzroča tudi vnetja in je znan sprožilec prezgodnjega staranja.

Namesto margarine raje uporabljajte maslo ghee ali kokosovo maščobo.

5. Procesiran sir

Živilo, ki ima neverjetno dolg rok uporabe in na katerem nikoli ne zraste plesen, ne sodi v hladilnik.

Procesiran sir je narejen iz običajnega sira, le da so mu dodani emulgatorji in drugi konzervansi, veliko soli, umetna barvila in sirotka. Ponavadi takšen sir kupujemo v obliki posameznih lističev, neobičajno živo rumene barve, zavitih v prozorno folijo.

Raje si privoščite rezino čisto običajnega sira.

6. Jogurt z okusom

Oziroma lahki sadni jogurt.

Pravzaprav – sadni jogurt z 0 % maščobe in brez dodanega sladkorja.

Izdelki, ki so označeni z nazivom lahek oziroma z 0 % maščobe navadno vsebujejo ogromno škroba. Le kako naj bi bil jogurt brez maščob ali z malo maščobami tako gost in okusen, če ne bi bil nasičen z drugimi snovmi?

Prav tako 'brez dodanega sladkorja' ne pomeni, da izdelek ne vsebuje sladkorja, temveč le, da vsebuje naravne sladkorje, ki imajo pravzaprav enak učinek na telo v smislu porasta inzulina kot navadni sladkor.

Boljša izbira: navadni jogurt. In če ga že morate sladkati, uporabite malo medu. Še boljše bo, če jogurtu dodate nekaj koščkov svežega sadja po lastni izbiri in žita.

7. Majoneza in solatni prelivi

Solate so prava hrana za vitkost. Tudi sendvič lahko pripravimo na bolj zdrav način. Na žalost za dodatne kalorije zelo dobro poskrbijo majoneza in solatne polivke.

O majonezi raje ne izgubljamo besed. Kako pa je s prelivi? Predvsem kremasti solatni prelivi so steklenička polna nasičenih maščob in kalorij.

V sendvičih namesto majoneze uporabite gorčico, za solato pa preliv pripravite sami.

Ideja za preliv: skuti ali navadnemu jogurtu dodajte pest nasekljanih zelišč in malo česna ter dobro premešajte. Tako boste zaužili več beljakovin in manj nezdravih maščob.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren