Ljudje se delijo na dve vrsti: na tiste, ki obožujejo kumarice, in na tiste, ki jih ne prenesejo. Morda bodo zadnje prepričale naslednje, za zdravje dobrodejne lastnosti kumaric.
Kumarice so namreč zelo zdrave, ker med drugim skrbijo za hidracijo telesa in ščitijo pred različnimi boleznimi.
Preberite, kaj vse še zmorejo in jih hitro uvrstite na svoj jedilnik!
1. Kumarice imajo visoko vsebnost kvalitetnih hranil
Ena skodelica vsebuje 1 g beljakovin, 0 maščobe, 1 g vlaknin, 4 g ogljikovih hidratov, 2 g sladkorja in 2 g natrija. Poleg tega so bogate z vitaminoma C in K, z magnezijem, kalijem in manganom.
2. Vsebujejo antioksidante in mikrohranila
Znanstveniki so ugotovili, da kumarice vsebujejo polifenole, ki preprečujejo razvoj raka, povezanega z estrogenom. Flavonoidi in beta karoten pa preprečujejo vnetja in ščitijo celice pred kroničnimi boleznimi.
3. Pomagajo ohranjati zdrav krvni pritisk
Visok krvni pritisk lahko vodi do kapi. Kumarice so bogate s kalijem, ki je elektrolit, kar pomeni, da uravnava nivo natrija in v kombinaciji z zdravo prehrano znižuje krvni tlak. Torej, če pojeste eno vrečko pomfrija na dan, vam ena kumarica seveda ne bo pomagala.
4. Poganjajo prebavo
Vsa energija v kumaricah prihaja iz vlaknin, te pa skrbijo za zdrav in aktiven prebavni sistem, ki igra ključno vlogo pri diabetesu in visokem holesterolu. Če se najeste kumaric, boste imeli kar nekaj časa občutek sitosti, a se ne boste zredili.
5. Skrbijo za hidracijo
95 % kumaric je voda, kar pomeni, da uživanje kumaric ravno tako pripomore k hidraciji organizma kot pitje tekočin.
Preverite: Miti o hidraciji, ki jim ne nasedajte, če želite ostati zdravi!
6. Uravnavajo sladkorno bolezen
Ker so bogate z vodo, se v želodcu razširijo in vam dajejo občutek sitosti, kar zavira potrebo po prigrizkih. To pa je super način, kako nadzorovati raven inzulina.
7. Pomagajo ohranjati zdrave kosti
Poleg kalcija je tudi vitamin K tisti, ki igra vlogo pri močnih in trdnih kosteh. In kumarice so polne vitamina K!
Raziskava je pokazala, da so ženske po menopavzi, ki so redno uživale 5 mg vitamina K vsak dan, trpele za 50 % manj poškodb kosti in zlomov od tistih, ki vitamina K niso jemale.
Če slučajno jemljete tablete za redčenje krvi, se posvetujte z zdravnikom, preden začnete uživati več kumar na dan.
Več: Zakaj potrebujemo vitamin K in kje ga najdemo?
8. So priročne in raznolike v kuhinji
Imajo precej nevtralen okus, zato jih lahko uporabimo za pripravo številnih jedi. Še najbolj popularne so v solati …
Ampak morda je čas, da poskusite še kaj drugega. Na primer:
- Maki zavitek (vegetarijanski suši)
- Hladna kumarična juha
- Kumare v smetanovi omaki (odlično se podajo k pire krompirju)
- Smuti z drugo zeleno zelenjavo
- Sendvič z lososom
Preberite še: Po sadje in zelenjavo za lepo kožo
In preverite:
Vir: Women's Health
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?