Imate radi motovilec? Motovilec spada med jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Poglejmo si, zakaj si ga to zimo čim večkrat privoščimo!
9 dejstev o motovilcu
1. Motovilec vsebuje celo več vitaminov kot "običajna" solata! Krepi imunski sistem, saj vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo tudi pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo.
2. V zimskem času nam pomaga vzdrževati dobro počutje povečana doza vitamina C. Motovilec naj bi na isto težo vseboval desetkrat več vitamina C kot citrusi.
3. Obstajajo različne sorte motovilca. Listi so široki ali ozki, okrogli ali podolgovati. Za vse pa je značilna okusna oreškasta aroma, ki je pri sortah z manjšimi listi močneje izražena.
4. Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki pomirjujoče deluje na prebavila in želodec.
5. Pojemo ga čim bolj svežega. Zaprt v posodi se v hladilniku obdrži nekaj dni, nato pa dobi neprijeten vonj, uvene ter porumeni.
6. Motovilec čistimo tako, da manjše rozete pustimo cele in jim odrežemo koreninico ter odstranimo poškodovane in porumenele liste, večje rozete pa razdelimo na liste. Dobro ga operemo v mrzli vodi, saj so na listih pogosto ostanki zemlje.
7. Motovilec je odličen kot samostojna solata ali pa tudi v družbi drugih solatnic.
8. Če ga bomo zabelili s preveč olja, bodo nežni listki postali sluzasti. Dodamu mu nekaj hladno stiskanega olja po želju, lahko tudi česen, kuhan krompir ali kuhano jajce, semena, oreške in malce limoninega soka, kar poveča učinek železa v telesu.
9. Motovilec ni zahteven. Tudi mrzle temperature mu ne pridejo do živega, temperature do -15°C mu ne škodujejo
- Poglejte si še: 6 zdravilnih lastnosti kakija
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?