10 nasvetov za dobro počutje in lepši dan

10 nasvetov za dobro počutje in lepši dan (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2016

Malenkosti, ki jih lahko vgradite v svoj vsakdan in vodile vas bodo k notranjemu miru.

1. Globoko in sunkovito izdihnite, trikrat zaporedoma. Tako boste skoraj v trenutku izničili stres. Preizkusite! Globoko, zavestno dihanje zvišuje moč obtočil in olajša sprejem kisika. Telo postane sproščeno, možgani dobijo novo zalogo kisika in nasploh se počutje neverjetno izboljša.

2. Vse, kar radi in z veseljem naredimo, služi sprostitvi in uničevanju stresa: muziciranje, ples, petje, ročna dela, delo z živalmi, brezdelje. Izberite tisto dejavnost, ki je vam najljubša in se ji posvetite. Kot bi mignil, bo stres pozabljen.

3. Berite. Ni boljšega kot sprostitev na kavču z dobro knjigo v rokah! In ko se boste dovolj načitali, boste pozabili tudi na največjo lakoto. Če ne veste, katero knjigo bi izbrali, prosite za pomoč v knjižnici. Z veseljem vam bodo pomagali.

4. Razmišljajte pozitivno, ne otežujte si življenja po nepotrebnem! Večkrat se potrudite videti dobre strani dogodkov, mučne misli postavite na stran. Če ste po naravi bolj pesimistični, se skušajte načrtno odvaditi videti le slabo. Pomagalo bo.

5. Tudi če vam trenutno ni tako pri duši – se nasmehnite. Potegnite svoja ustna kotička navzgor in jih tako zadržite. S tem daste svojim možganom znak za dobro voljo, stres se zmanjša in pozitivna naravnanost se pojavi sama od sebe. Dobra volja ima veliko pozitivnih stranskih učinkov na telo in dušo. Preberite, katere!

6. Če smo napeti, se avtomatično rahlo napne tudi ramensko območje. Poskusite naslednjo vajo: usedite se naravnost in krožite z rameni. Osem do desetkrat naprej, nato spremenite smer. Nekajkrat ponovite, dokler ne boste v ramenih čutili sproščenosti. To vajo lahko počnete povsod, doma, v službi, tudi v kinu ali kjerkoli pač sedite.

7. Vzemite lično škatlo in nanjo napišite 'škatla skrbi'. Vsakokrat, ko boste v glavo dobili motečo misel, jo napišite na listek in vtaknite v škatlo. Enkrat na teden jo odprite in preberite listke. Presenečeni boste, kako veliko stvari se je že uredilo. In predvsem, na koliko stvari ste že pozabili, da so vas kdajkoli težile.

8. Privoščite si obisk v savni, v termalnem kopališču ali pri kozmetičarki. Videli boste, kako čudovito sproščeno bo vaše počutje. Če vam denarnica to omogoča, imejte kar tedenski abonma, recimo v savni. Po enem mesecu bo počutje res kot prerojeno.

9. Pri razgradnji stresa so koristni relaksacijska glasba, zvoki ... V knjigarnah pa tudi na spletu najdete bogato ponudbo. Ti proizvodi so naravnani na sprostitveno stanje alfa. Zlasti pred spanjem delujejo čudežno in vas popeljejo v globok spanec. Seveda naj glasba ne bo preglasna, saj v tem primeru ne deljuje antistresno. Naj se sliši tam nekje v ozadju.

10. Sprehod – tudi v hladnem jutru ali meglenem vremenu – pomirja dušo. Med hojo se glava zbistri in misli se bolj pretakajo. Tako si boste marsikaj lažje razjasnili. Če izmenjujete počasno in hitro hojo, je to dobro za krvni obtok. Med hojo lahko izvajate tudi jogo. Sprehajate se lahko sami ali v družbi. Za popolno sprostitev pa vseeno svetujemo, da ste sami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri