Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadovo kremo

Ajdove palačinke z dimljenim lososom, kumaro in avokadovo kremo (foto: Barbara Kvas) Barbara Kvas
2. 7. 2015

Pripravite to čudovito jed, ugriznite vanjo in zaprite oči ter si predstavljajte, da ste v Parizu.

Da, Francozi vedo, kaj je dobro. Ajdove palačinke lahko kupite v večjih supermarketih, lahko pa jih pripravite tudi doma po tem receptu – res so enostavne in tako zelo okusne!

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za ajdove palačinke:

  • 120 g ajdove moke
  • 30 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 jajce
  • 1 velik ščepec soli
  • 3,5 dl vode
  • olje ali kokosovo maslo

Sestavine za avokadovo kremo:

  • 1/2 avokada
  • 1/2 kumare
  • 1 žlička (jabolčnega) kisa
  • sol in poper
  • limonin sok
  • 2 žlici (grškega) jogurta
  • 1 majhen sušen feferonček (neobvezno)
  • 1/2 stroka česna

Preostale sestavine:

  • 1/2 kumare
  • 1 večja pest rukole in/ali mlade špinače
  • 1/2 avokada
  • sol in poper
  • 4 vejice svežega drobnjaka
  • 1 večji paketek dimljenega lososa
  • sveži ali sušeni koper
Priprava:

1. Najprej pripravite maso za ajdove palačinke. V skledo presejte obe moki in sol. Dodajte vodo in dobro premešajte. V manjši skodelici razžvrkljajte eno jajce in ga umešajte v vodo z moko. Dobro premešajte, da dobite gosto maso za palačinke. Pustite jo počivati približno 15 minut.

2. Medtem ko masa za palačinke počiva, pripravite avokadovo kremo. V mešalnik dajte meso polovice avokada, narezano kumaro, nariban strok česna, razdrobljen sušen feferonček, ščep soli in popra, žličko limoninega soka in jabolčnega kisa ter 2 žlici grškega jogurta in zmiksajte v gosto kremo. Poskusite ter dodajte sol in poper, če je treba. Če je premalo kislo, dodajte še nekaj kapljic limoninega soka in še enkrat na hitro zmiksajte.

3. Dobro segrejte ponev za palačinke. Na razgreto kapnite nekaj kapljic olja ali kokosovega masla ter zajemalko mase. Ponev nagnite sem in tja, da se masa razporedi po celotni površini ponve, in pecite 2 minuti na eni strani in približno enako časa še na drugi strani. Specite vse palačinke – mase je dovolj za približno 6 palačink. Nato jih pustite, da se ohladijo.

4. Preostali grški jogurt premešajte, solite in popoprajte, dodajte nekaj kapljic limoninega soka in narezan drobnjak. Poskusite in dodajte, kar manjka – morda malo soli ali še malo limoninega soka.

5. Pripravite še vse preostale sestavine. Kumaro narežite na tanke kolute, avokado na rezine, lososa pa razdelite na lističe. Avokadove rezinice posolite in popoprajte in pokapajte z limoninim sokom.

6. Na vsako palačinko namažite žlico avokadove kreme, nanjo razporedite kumare, lososa, špinačo, rukolo in avokado ter popoprajte in potresite s koprom. Palačinko zavijte, prerežite na polovico in okrasite z drobnjakovim grškim jogurtom. Postrezite in uživajte!

Besedilo in foto: Barbara Kvas

Vam je recept všeč?

Ta in še številni drugi čakajo na vas na spletnem mestu www.lisa.si, kjer smo pripravili brezplačen štiritedenski program gurmanskega hujšanja s Sit Fit dieto!

Če pa se boste naročili na brezplačne Lisine e-novice, bo vsako sredo v vaš e-nabiralnik priromal tedenski jedilnik, nekaj receptov gurmanske diete ter navodil in nasvetov za obilico gurmanskih užitkov. Prijavite se na tedenske e-novice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri