Ali je veganski nadomestek za jajca enako zdrav kot prava stvar?

Ali je veganski nadomestek za jajca enako zdrav kot prava stvar? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2019

V Ameriki vse bolj narašča popularnost veganskega nadomestka za jajca, ki vsebuje proteine iz mungo fižola in kurkumo za barvilo. Po teksturi je nadomestek zelo podoben jajcu, zato ga s pridom uporabljajo tudi v restavracijah. Kako hranljive in zdrave so pravzaprav tovrstne rastlinske alternative?

Kar se tiče jajc, že tako ali tako obstaja dovolj polemik. Je rumenjak zares škodljiv? Ali vsakič, ko si privoščimo vmešana jajčka, tvegamo srčni napad? So jajca res odlično sredstvo za hujšanje?

Zdaj se jim je pridružila še najnovejša skrb: kako hude so posledice, če jajc ne jem oziroma ali so veganski jajčni nadomestki enako zdravi?

Dandanes imamo zaradi različnih načinov prehranjevanja in življenjskih stilov na voljo res ogromno nadomestkov. Riževo, sojino, ovseno in mandljevo mleko se že kar nekaj časa uporablja namesto kravjega, kokosovo mleko namesto smetane v omakah itd.

Odprti smo za inovacije in vedno bolj ozaveščeni o vplivu bio prehrane na naše zdravje, zato ni čudno, če se na trgu pojavljajo novi in novi izdelki.

Če danes lahko že skorajda kjerkoli kupimo veganske klobase, veganskega ocvrtega piščanca, veganske čevapčice in veganski sir, zakaj ne bi imeli tudi veganskih jajc, kajne?

Obstaja že kar nekaj praškov, ki igrajo vlogo jajc, ko jih vmešamo v maso za testo, zdaj pa se je pojavil še tekoči nadomestek - 'just egg.' Ta priljubljena ameriška inovacija naj bi imela jajcu nadvse podobno teksturo, okus in celo vonj!

Kaj pa o tem nadomestku za jajca porečejo strokovnjaki za prehrano?

»Jajca in ta veganski nadomestek so si zelo podobni, kar se tiče hranljivih snovi. Eno kokošje jajce in en odmerek veganskega jajčnega nadomestila ima enako energijsko vrednost. Oba vsebujeta 5 g maščobe, medtem ko ima običajno jajce 6 gramov beljakovin, nadomestek pa 5, torej velike razlike ni,« je povedala nutricionistka.

Razlika pa je v tem, da so v pravih jajcih še vitamin D, B12, holin in antioksidanti, ki so pomembni za zdravje kosti, oči, koristni še posebej med nosečnostjo, obenem pa nam dajejo energijo. Tisti, ki so osredotočeni samo na beljakovine, pa lahko uživajo en ali drug proizvod.

Veganska jajca vsebujejo poleg beljakovin iz fižola mungo še repično olje, naravne ojačevalce okusa, sojin lecitin in kalijev citrat.

Čeprav te sestavine niso nujno slabe za vas, pa je precej zapleteno, če skušate v jedilnik vključevati polnovredna živila, opozori nutricionistka.

Veganski nadomestek je občutno dražji kot so bio jajca iz proste reje, kar verjetno vpliva na posameznega kupca.

Če ste vegani, si lahko namesto vmešanih jajčk pripravite na koščke natrgan tofu s kurkumo, palačinke spečete s čičerikino moko, kot vezivo za peko oziroma kot lepilo pa v receptih, kjer je to mogoče, uporabite pretlačene banane ... če si želite popolnoma enake teksture in vonja, kot ga ima jajce, potem pravzaprav nimate izbire.

V kolikor jeste vse, a razmišljate, da bi na ta način jed obogatili z dodatnimi hranili, veganska jajca verjetno ne bodo potrebna.

Preberite še: 

Vir: Bicycling