Amarant – šampion med žitaricami

Amarant – šampion med žitaricami (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 3. 2014

Ste že slišali, kako se imenuje 'Usain Bolt' med žitaricami? To je amarant! Zakaj takšna prispodoba?

Predstavljajte si življenje enega izmed najboljših tekačev, preden je postavil kateregakoli izmed svetovnih rekordov. Nihče ni vedel zanj. Vse, dokler se niso začeli vrstiti njegovi prvi uspehi, zaradi katerih ste začeli poizvedovati o njem in ste nato ugotovili, da je v svetu športa že od nekdaj.

Enako je z amarantom, saj je to ena izmed najstarejših žitaric, ki so jo poznali že Inki in Azteki.

Zanimivo je, da so ga v pradavnini največ uporabljali na področju današnje Kalifornije in Arizone kot 'hrano za bogove', ki so ji zaradi učinkov, ki jih je imela na ljudi, pripisovali čudežne lastnosti.

Ker pa danes ljudje postajamo vse bolj ozaveščeni glede zdrave prehrane, je amarant ponovno dobil to čast, da požanje vso slavo kot ena izmed prehransko najbolj obogatenih in kompleksnih žitaric, ki bi ga morali uvrstiti v svoj vsakodnevni jedilnik.

Hranilna bomba

Tisto, kar amarant loči od vseh drugih žitaric, je njegova hranilnost. 'Hranilna bomba' se skriva v notranjosti zrnc, in ne v ovojnici. Ta hranilna bomba pa je obogatenost z esencialnimi maščobnimi kislinami (omega 3 in omega 6). Za tiste, ki si niste ravno na ti s temi pojmi – gre za gorivo, ki prispeva, da naš organizem deluje s polno paro. In ker jih naše telo ne more proizvesti samo, ga moramo vnesti s hrano.

Prav zaradi tega je amarant zelo priljubljen med športniki, predvsem med tistimi, katerih cilj je pridobiti mišično maso. In če maščobnim kislinam dodamo še proteine (15,3 g/100 g), aminokisline, magnezij, železo, baker, mangan, vitamine ter odštejemo gluten, najdemo razlog, zakaj je velika verjetnost, da bodo prostori na policah v trgovinah, kjer je amarant, v prihodnosti hitro prazni.

To pa še ni vse. Amarant v primerjavi z mlekom vsebuje dvakrat več kalcija in trikrat več vlaknin kot pšenica.

Hrana za bogove, športnike, zame, zate … za vsakogar!

Moramo pa omeniti, da amarant ni namenjen samo športnikom, ampak prav vsakomur. Med drugim ga priporočajo otrokom in nosečnicam, saj naj bi zaradi fosforne kisline povečeval odpornost proti okužbam pri otrocih.

Raziskave kažejo, da naj bi ob rednem uživanju zmanjševal raven slabega holesterola, ki je glavni povzročitelj bolezni srca in ožilja. Poleg tega pomaga pri slabokrvnosti, normalizaciji krvnega tlaka in pa izboljšuje prebavo ter krepi imunski sistem. 

Ker pa se bliža poletje, marsikdo išče tisto pravo dieto, in če je še niste našli, ne skrbite, amarant je lahko ena izmed rešitev do vitke linije. Zaradi zakladnice beljakovin in esencialnih aminokislin prispeva k oskrbi našega organizma z energijo v tolikšni meri, da bo občutek lakote odpravljen za daljši čas, predvsem zaradi počasnega sproščanja inzulina v naši krvi.

Amarant za zajtrk

Žitarice pogosto povezujemo z zajtrkom in tudi amarant ni izjema, saj lahko njegova semena pokuhamo za 30 minut in so ob dodatku mleka, predvsem ovsenega, ali v kombinaciji s katerimi koli drugimi žitaricami ali sadjem idealna kombinacija za začetek popolnega dneva.

Pripadniki kaš in drugih kombinacij pa ga lahko kuhajo na vodi približno pol ure in nato po želji dodajo stročnice ali zelenjavo. Pa dober tek.

Napisala Jasmina Strasek, foto: Shutterstock

Viri :