Ljudje, ki redno jedo čili, živijo dlje (raziskava)

Ljudje, ki redno jedo čili, živijo dlje (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2020

Nova študija že zdaj dolgemu seznamu koristi, ki jih ponuja čili, dodaja še eno – daljše življenje.

Glede na raziskavo, ki je bila 17. novembra 2020 predstavljena na zasedanju American Heart Association, bi lahko uživanje čilija 'znatno zmanjšalo tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ali raka'.

Medtem ko so prejšnje raziskave že pokazale, da ima čili:

  • protivnetne učinke,
  • je odličen antioksidant,
  • varuje proti raku in
  • uravnava krvni sladkor – za to je zaslužen kapsaicin, snov, ki daje čiliju značilen pekoč okus –, gre tokrat prvič za večjo primerjavo vpliva zaužitega čilija na smrtnost zaradi bolezni.
Profimedia

Da bi ocenili učinke čilija na dolgoživost, so znanstveniki pregledali 4.729 študij iz petih vodilnih svetovnih zdravstvenih baz podatkov. Vključno s štirimi velikimi študijami, ki so vključevale zdravstvene izide posameznikov po uživanju čilija.

Raziskovalna skupina je imela tako na voljo zdravstvene in prehranske evidence več kot 570.000 posameznikov iz ZDA, Italije, Kitajske in Irana, kar je omogočilo primerjavo rezultatov tistih, ki so uživali čili s tistimi, ki so ga uživali redko ali nikoli.

Primerjava je pokazala naslednje rezultate ...
Profimedia
  • 26 % relativno znižanje stopnje smrtnosti zaradi kardiovaskularnih bolezni,
  • 23 % relativno znižanje stopnje smrtnosti zaradi raka in
  • 25 % relativno znižanje stopnje smrtnosti zaradi različnih zdravstvenih vzrokov.

To ima lahko pomembno vlogo pri splošnem zdravju, meni Bo Xu, eden od avtorjev raziskave. Vendar hkrati poudarja, da natančni razlogi in mehanizmi še niso znani in so zato potrebne dodatne raziskave, ki bodo potrdile predhodne ugotovitve.

Prav tako nekatere študije niso vključevale vseh zdravstvenih podatkov in drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na rezultat. Variirala pa je tudi količina in vrsta čilijev, ki so jo posamezniki zaužili, zato je bilo težko sklepati, koliko, kako pogosto in katera vrsta čilija je pravzaprav povezana s takšnimi koristmi za zdravje.

Raziskovalna skupina je dejala, da še naprej analizirajo podatke in želijo pravočasno objaviti celoten rezultat.

Viri: www.sciencedaily.com, newsroom.heart.org

Preberite še:
Profimedia