Je ekološka hrana res boljša?

23. 10. 2019
Deli
Je ekološka hrana res boljša? (foto: Profimedia)
Profimedia

Znanstvene raziskave so privedle do zanimivih spoznanj glede uživanja eko hrane. Preberite, česa se je treba paziti!

Kaj pomeni ekološko?

Hrana pridobi naziv eko le, če izpolnjuje določene pogoje za pridobitev eko certifikata.

Te se razlikujejo od države do države, v grobem pa eko živila ne smejo vsebovati pesticidov in umetnih gnojil ter gensko spremenjenih organizmov.

Zemljišča, na katerih gojijo eko zelenjavo in sadje, morajo biti vsaj 3 leta predhodno očiščena strupenih snovi in umetnih gnojil. Meso in mlečni izdelki morajo biti proizvod živali, ki jih ne hranijo s sintetičnimi hormoni in antibiotiki.

Kar se tiče pakirane eko hrane, kot so piškoti in sladoled, pa velja, da morajo biti sestavine eko proizvod, obenem pa ne smejo vsebovati konzervansov, umetnih barvil in ojačevalcev okusa. Izjema je le soda bikarbona.

Nekateri so pripravljeni plačati veliko več za proizvod, ki je ekološkega izvora, saj verjamejo, da je bolj prijazen do matere narave in do njihovega zdravja. Večina eko sadja in zelenjave ima dejansko bolj izrazit okus od svojih ne-ekoloških sester in bratov.

Kakšni so učinki eko hrane na zdravje?

Eko hrana ima veliko več antioksidantov kot tista, ki je pridelana z uporabo umetnih gnojil in pesticidov.

  • Nedavna raziskava je pokazala, da imata eko sadje in zelenjava v sebi kar 69% višjo mero antioksidantov od pridelkov, ki so gojeni na klasičen način.
  • Druga študija je pokazala, da so ekološke jagode 9% bolj bogate z vitaminom C.
  • Študija na Irskem pa je prišla do zaključka, da je eko čebula kar za 20% bogatejša z antioksidanti.

Antioksidanti preprečujejo nastanek različnih bolezni, saj si morajo eko rastline – ker niso varovane s pesticidi – same zajamčiti boljši obrambni sistem, da preživijo napade žuželk, kar se po zaužitju odraža tudi na našem zdravju.

Ekološko meso je mnogo bolj bogato z omega 3 maščobami kot meso živali, ki jih hranijo s slano hrano in z antibiotiki.

Na Univerzi v Washingtonu so ugotovili, da ima ekološko mleko 62% več omega 3 maščobnih kislin in 25% manj omega 6 maščobnih kislin, ki se nahajajo v klasičnem mleku. Glede na to, da večina Američanov že tako zaužije preveč omega 6 maščobnih kislin in so zato nagnjeni k različnim boleznim, je to kar zastrašujoč podatek, saj večina ljudi še vedno kupuje ne-ekološko mleko.

Eko še ne pomeni avtomatsko bolj zdravo

Večina ljudi pojmuje eko kot vsesplošno oznako za 'bolj zdravo'.

Če želite izgubiti telesno težo, vam ne bo nič pomagalo, če so vaši čokoladni piškoti iz eko mleka in moke, ker še vedno vsebujejo veliko sladkorja in maščobe.

Enako je z bonboni, alkoholnimi  pijačami in žvečilnimi guimiji, čipsi in podobno hrano.

Ekološko ali lokalno?

Najbolj zdravo za vas in za okolje je, če kupujete lokalno pridelano ekološko hrano.

Dandanes je 'lokalno' velik trend, zato je treba paziti, da v restavracijah vedno preverite, kakšno kmetijstvo izvajajo na farmi, od koder dobivajo zelenjavo. Če je nekaj lokalno in polno kemije, je to za vas slabše, kot če bi jedli eko paradižnik iz Španije.

Je res vse brez pesticidov?

Nekateri certifikati za eko hrano dovoljujejo določeno količino pesticidov, kar pomeni, da hrana sploh ni tako zelo zdrava.

Pazite se tudi oznake 'naravno', ki je v primeru sadja in zelenjave ta oznaka naravnost absurdna - vsi izdelki so sami po sebi naravni.

Tudi oznaka, da je nekaj vegansko še ne pomeni, da je to avtomatično ekološko pridelano ali bolj zdravo, pač pa zgolj to, da ne vsebuje sestavin živalskega izvora.

Nedavna raziskava, ki je vključevala 70.000 Francozov, je pokazala, da so uživalci eko sadja in zelenjave ter mesa in mlečnih izdelkov kar za 25 % znižali možnost za rakava obolenja - še posebej za rakom na dojkah po menopavzi - od tistih, ki so jedli vse po vrsti.

Poročilo Journal of Nutrition je objavilo izsledke, da so imeli moški v starosti med 18 in 22 let, ki so jedli več sadja in zelenjave z nizko vsebnostjo pesticidov bolj kvalitetno spermo in višje število spermijev, za kar se naj bi imeli še posebej zahvaliti eko zeleni solati.

Več kot 92 % kordolistnatega orhovta pridelanega v Ameriki, ki vsebuje pesticide, vsebuje tudi kancerogene snovi. Podobno je z jabolki, nektarinami, grozdjem, breskvami, češnjami, hruškami, paradižnikom, zeleno in krompirjem.

Ekološko kmetijstvo

Eko kmetijstvo je dobro vzeti z nekaj rezerve, saj se lahko nekatere kemikalije z vetrom preselijo iz ne-organskih na organske nasade.

... Čeprav ga je dobro podpirati zato, ker ima bolj pozitiven vpliv na planet. Je trajnostno in zmanjšuje onesnaževanje okolja.

Nekatere raziskave so pokazale, da imajo organski nasadi večjo toleranco do suše in posledično potrebujejo manj vode, eko zemlja pa ima zaradi komposta večjo vsebnost raznolikih dobrih mikrobov.

Pozor: če uživate ekološko pridelano meso še ne pomeni, da s tem podpirate manj krute razmere za gojenje živine. Nekatere farme živalim ne omogočajo, da bi živele na način, ki je v njihovi naravi; ne zagotavljajo jim zadostnega prostora in varnega zatočišča v primeru slabega vremena, le hranijo jih z boljšo hrano namesto z antibiotiki.

Preberite še: Najboljši viri beljakovin v vegetarijanski in veganski dieti

Pa tudi: Ali je veganski nadomestek za jajca enako zdrav kot prava stvar?

Vir: Bicycling

Pripravila: VH

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?