Kokos - nepogrešljiv v kuhinji in kopalnici

Kokos - nepogrešljiv v kuhinji in kopalnici (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
26. 7. 2014

Če bi se kdaj znašli na samotnem otoku, kjer bi uspevale le kokosove palme, se vam ne bi bilo treba prav nič bati za preživetje. Plodovi kokosa ponujajo vrsto hranilnih snovi, ki jih lahko uživamo v različnih oblikah, nekateri pa kokosovo palmo imenujejo celo drevo življenja.

Kokosova voda

Je bolj hranljiva od mleka in takoj za vodo najbolj čista oblika tekočine, ki jo pridobijo iz plodov mladih zelenih kokosov.

Kokosova voda vsebuje veliko elektrolitov, kalcija, kalija, magnezija in naravnega sladkorja in je tako izotonični napitek, ki pride prav ob povečani športni aktivnosti.

  • Deluje proti mišičnim krčem,
  • ubija črevesne zajedavce in
  • uravnava pH telesa.

Seveda je najboljša za uživanje neposredno iz svežega kokosa, v trgovinah pa se dobi v različnih pakiranjih.

Kokosovo olje

Je pri sobni temperaturi v trdem stanju, pri telesni temperaturi pa se utekočini. Najboljše je hladno stiskano nerafinirano olje, ki se lahko uporablja pri kuhi, peki in pripravi sladic, kjer lahko zamenja maslo in drugo maščobo. Več o pozitivnih lastnostih kokosovega olja si lahko pogledate tukaj

Kokosovo olje pa je odličen pripomoček tudi v kopalnici. Lahko ga uporabite kot odstranjevalec ličil, masko za lasne konice ali olje za telo.

Zaradi svojih protivnetnih in protivirusnih učinkovin je kokosovo olje primerno za izvajanje oljne terapije. To izvedete tako, da žlico kokosovega olja vstavite v ustno votlino in jo premikate po ustnih, kot bi to počeli z ustno vodico. Olje bo nase vezalo strupe in bakterije, ki se nalagajo na jeziku, v ustni votlini in žrelu, kar bo povzročilo, da se bo obarvalo belo. Olja nikar ne grgrajte ali pogoltnite, po 15 minutah ga izpljunite in si umijte zobe.

Kokosova moka

Pri nas pod imenom kokosova moka po navadi dobimo grobo nariban kokos, ki ga lahko dodamo kosmičem, presnim kroglicam in drugemu pecivu, v trgovinah z zdravo prehrano pa se dobi tudi fino mleta kokosova moka, ki je odlično nadomestilo za moko iz žit, posebej za tiste, ki se izogibajo glutenu.

Posušen kokos je na voljo tudi v lističih in je zdrav prigrizek in dober vir energije.

Kokosov sladkor

Po videzu spominja na rjavi ali trsni sladkor, pridobijo pa ga iz cvetov kokosove palme.

Ker vsebuje nekatera hranila in naj bi imel nižji glikemični indeks, je bolj zdrava alternativa belemu sladkorju. Kljub temu se je treba zavedati, da vsebuje skoraj toliko fruktoze kot namizni sladkor, zato pri uporabi velja zmernost. Kokosov slad se dobi tudi v obliki nektarja.

Besedilo: Sara Jager, Health Coach; foto: Shutterstock

Sara je diplomirala na Institute for Integrative Nutrition in pridobila naziv Health Coach. Znanje pridobiva od strokovnjakov s področja prehrane, psihologije, medicine, alternativnega zdravljenja, športa ter coachinga. Pri svojem delu uporablja celosten pristop, ki upošteva potrebe posameznika in druga področja življenja, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.