Ker naš organizem ni sposoben sintetizirati svoj lastni vitamin C, moram za dovoljšen vnos poskrbeti z zdravo prehrano. Preverimo, koliko ga v resnici zaužijemo z živili, ki smo jih toplotno obdelali.
Koncentracije vitamina C se namreč znižujejo že po odstranitvi z rastišča, na izgubo pa vpliva tudi čas in temperatura skladiščenja.
Pri kuhanju se vsebnost vitamina C zmanjša za okrog 60 %, deloma verjetno zaradi povečanega encimskega razkrajanja, še posebej pri temperaturah, ki so (precej) nižje od tiste pri vrenju. Daljše kuhanje pa še dodatno zniža vsebnost vitamina C.
Precej vitamina C se izloči iz hrane, ker je topen v vodi. Vodo pa pogosto zavržemo, namesto da bi jo uporabili.
Se pa vitamin C seveda na izgubi iz vseh rastlin enako. Kaže, da ga še največ ostane v brokoliju. Prav tako se ga precej ohrani, če svežo zelenjavo oziroma sadje shranimo v hladilniku za nekaj dni.
Vir: Bavdek, S. V. (2011). Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine
Preberite še: Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste eno jajce
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem