Koruza - za energijo

1. 9. 2012
Deli
Koruza - za energijo (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kuhana koruza, polenta in moka – del jedilnikov po vsem svetu. In ko uživamo v njihovem okusu, tudi organizem oskrbimo z novo, dobro energijo.

Koruza vsebuje kakovostne beljakovine, kompleksne ogljikove hidrate in vlaknine, vitamin C in vitamine skupine B, med katerimi je veliko folne kisline (B9), od mineralov pa kalij in fosfor.

V zrnih koruze je tudi sladkor – v poljski koruzi se v telesu hitreje pretvori v škrob, počasneje ta proces poteka pri zelenjavni koruzi.

Kadar koruzo kuhamo, dodamo v vodo za kuhanje ščepec sladkorja in košček masla, saj koruza s tem dobi bolj intenzivno aromo. Čas kuhanja je odvisen od debeline storža. Čisto mlade, majhne storže kuhamo od 4 do 5 minut, druge pa od 5 do 10 minut.

Lahko pa naredimo test: koruza je kuhana, kadar lahko zrnca z vilicami ločimo od storža.

Hranilna vrednost: 100 g koruze ima 401.93 kJ (96 kalorij).

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek