Kosilo "to-go": lahka lečina juha v 15 minutah!

17. 9. 2022
Deli
Kosilo "to-go": lahka lečina juha v 15 minutah! (foto: profimedia)
profimedia

Brez izgovorov, da si malice ne morete odnesti s seboj v službo ali po opravkih! 

Ko se poletje poslavlja in pozdravljamo jesen, vam bo prav prišlo nekaj receptov "na žlico". Mednje smo seveda uvrstili tudi juhe. Najbolje je, da si vse takšne jedi lahko nesete s seboj, kamorkoli greste, jih pogrejete in si privoščite nekaj zdravega ter hranljivega. Vsekakor boljša izbira od pekarne, restavracije ali sladkarij. 

Ko se boste naveličali malic, po katerih ste zaspani in imate težek občutek v želodcu, si pripravite lečino juho. Kar jeste v službi, vpliva na to, ali se boste lahko zbrali in nadaljevali z delom, ali pa bo vaša pozornost precej slaba in bo vse opravljeno na pol. 

Juho pripravite že zvečer, čez noč pa naj počaka v hladilniku. Ko si jo boste hoteli privoščiti, jo pogrejte in malica bo pripravljena v nekaj minutah. 

Pripravite sestavine:
  • 1 čajna žlica olivnega olja
  • 2 čajni žlici vinskega kisa
  • polovica sesekljane čebule
  • 1 nasekljano korenje
  • 1 nasekljano steblo zelene
  • 1 strok česna, nasekljan
  • 400 ml jušne osnove
  • 1 skodelica kuhane leče
  • sol in poper

V srednje veliki posodi segrejte olje in na njem prepražite čebulo, korenje, zeleno in česen. Začinite s soljo in poprom ter občasno premešajte, dokler se čebula ne zmehča (3 do 5 minut). 

Vse skupaj zalijte z jušno osnovo in zavrite. Kuhajte 5 minut. 

Potem dodajte lečo in kuhajte, dokler se juha malce ne zgosti (3 do 5 minut). Nazadnje vlijte v juho malo kisa (po okusu) ter začinite s soljo in poprom. Naj se juha ohladi, preden jo prelijete v posodo, v kateri jo boste prenašali naokoli. 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?