Kumare poskrbijo za vitkost in boljše zdravje

27. 7. 2014
Deli
Kumare poskrbijo za vitkost in boljše zdravje (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Kumare vsebujejo veliko vode in malo kalorij, hkrati pa poskrbijo za boljše počutje. Sok vpliva na tanko črevesje in ledvice ter znižuje krvni slakor.

Kumara je enoletna rastlina iz družine bučevk in prihaja iz Indije. Jedli so jih že Babilonci, saj jih omenjajo v Epu o Gilgamešu, v Evropo pa so jih prinesli Rimljani. Sestavljene so iz 97 % vode in imajo samo 9,7 kcal na 100 gramov.

V kumarah je veliko vitaminov im mineralov

Kalij in magnezij sta v ugodnem razmerju z natrijem, kar je pomembno pri odvajanju vode in razbremenjevanju srca, zato se pogosto priporočajo srčnim in ledvičnim bolnikom.

Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteži prebavne sokove.

Poleg tega njihovo uživanje znižuje holesterol v krvi, spodbuja izločanje strupenih snovi iz telesa, izloča sečno kislino, zato izboljšujejo revmo in artritis, uravnavajo krvni sladkor in razbremenjujejo trebušno slinavko.

Največji svetovni proizvajalec je Kitajska (več kot 60 % vseh), v Evropi pa jih največ proizvede Španija.

Kumarična omaka

Za 4 osebe olupimo 3 kumare, jih nastrgamo, solimo in prelijemo s kisom. Po 10 minutah jih precedimo na cedilu.

Medtem na olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo kumare, sladkor, kumino, sol in poper. Zalijemo z malo vode.

Dušimo 10 minut. Nato dodamo pol žlice moke, ki smo jo razžvrkljali z vodo in kislo smetano. Kuhamo še kakšno minuto.

Kumarična omaka je odlična s krompirjevim pirejem.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?