Ločite regratov med od regratovega sirupa?

17. 3. 2016
Deli
Ločite regratov med od regratovega sirupa? (foto: Profimedia)
Profimedia

Spomladi ga vsi komaj čakamo – regrat. Izredno zdrava rastlina, ki si ji bomo zagotovo privoščili v solati. Mi pa smo preverili še, kako ga lahko uporabimo, ko enkrat zacveti, in kakšna je pravzaprav razlika med regratovim sirupom in medom.

Ste vedeli, da ga je kot zdravilo za zdravljenje jeter in vranice arabski zdravilec prvič omenil že v 10. in 11. stoletju? In še danes je regrat zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje izredno cenjen.

Zakaj je regrat tako zdrav:
  • Regrat ima malo kalorij in veliko do zdravja prijaznih snovi – poleg železa, kalija in kalcija je tudi odličen vir vitamina A, B in C.
  • Pospešuje prebavo, zato si ga privoščite, še preden zacveti.
  • Regrat odvaja vodo in pospeši delovanje ledvic.
  • Deluje protivnetno, zato ga še posebej priporočajo pri različnih revmatičnih obolenjih (antirevmatik).
  • Vpliva na znižanje ravni krvnega sladkorja. Regrat namreč spodbuja delovanje beta celic trebušne slinavke.
  • Po mnenju raziskovalcev zavira tudi razvoj rakavih celic.
  • In preprečuje razvoj in razmnoževanje različnih virusov.
Regrat in razstrupljanje

Regrat ima pomembno vlogo tudi pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer se pospeši izločanje strupov iz telesa. Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala.

Še hitri nasveti

Regrat vedno nabirajte na odmaknjenih in zapuščenih travnikih, saj je tisti, ki raste ob prometnih cestah ali na travnikih, kjer se pasejo živali ter na škropljenih travnikih, poln težkih kovin in pesticidov.

Regratovi listi, ki rastejo pod zemljo (na primer v krtinah) so beli in rumeni, zelo nežni in blagega okusa.

Temno zeleni listi, ki rastejo na površini, so sicer trši in nekoliko grenkasti, a vsebujejo veliko več vitaminov in mineralov.

Užitna in zdravilna je tudi regratova korenina. Ko zacveti, pa iz cvetov pripravite regratov čaj ali sirup.

Ločite regratov med od sirupa?

Regratov sirup je v ljudskem zdravilsvtu cenjen kot krepčilo in se uporablja za pospeševanje prebave in izboljšanje krvi. Poleti pa ga lahko razredčenega s hladno mineralno vodo ponudimo tudi kot osvežilen napitek ali pa kot nevsakdanji preliv za sadne solate, kupe, sorbete in sladolede.

Regratov sirup je pripravljen iz regratovih cvetov, sladkorja in limone (recept najdete TUKAJ). Pravilno pripravljen ima izredno prijeten okus. V nasprotju z medom, pri katerem boste začutili nežno grenek okus.

Do zmede pa največkrat prihaja zato, ker ga nekateri prodajalci napačno imenujejo kar 'regratov med'.

Regratov med

Pri nas je regratov med manj poznan. Naši čebelarji ga namreč redko sirupičijo, saj v obdobju, ko cveti regrat (april in maj), cvetijo tudi številne druge rastline.

Kako prepoznate regratov med:

  • ima značilno svetlo rumeno barvo,
  • intenzivno aromo,
  • je srednje sladek,
  • okus je nežno grenek,
  • med hitro kristaliira.

Regratov med je tako kot druge vrste medu naravna sladka snov, ki jo izdelajo čebele.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"