Očiščevalno divje zelenje

Očiščevalno divje zelenje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
6. 4. 2014

Spomladansko divje zelenje vsebuje vse, kar naše telo potrebuje po dolgi zimi: obilje vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki nas od znotraj očistijo, okrepijo in pomladijo.

Regrat

RegratNavadni regrat liste požene že zgodaj spomladi.

Regratovi listi, ki rastejo pod zemljo (na primer v krtinah), so beli do rumeni, zelo nežni in blagega okusa.

Temno zeleni listi, ki rastejo na površini, so sicer trši in nekoliko grenkasti, a vsebujejo veliko več vitaminov in mineralov.

Po regrat se odpravite na odmaknjene in zapuščene travnike, saj je tisti, ki raste ob prometnih cestah ali na škropljenih travnikih, poln težkih kovin in pesticidov.

Koprive

Koprive rastejo povsod: v vrtovih, ob ograjah, na robovih jarkov, na odlagališčih in na ledini. Mlade Koprivavršičke naberite na neonesnaženih področjih, pri nabiranju pa uporabite rokavice, saj listi zaradi histamina povzročijo pekoče in srbeče izpuščaje, ki po nekaj minutah izginejo.

Iz mladih listov lahko pripravimo kremno špinačo, odlične pa so tudi v zelenjavnih juhah ali kot nadev v štrukljih ali palačinkah.

Šparglji

Divji šparglji se od gojenih razlikujejo po obliki in okusu, saj so veliko tanjši in izrazitejšega, rahlo grenkastega okusa.

Če špargljev ne boste nabirali sami, ampak jih boste kupili na tržnici, bodite pozorni, da stebla niso uvela ali olesenela, temveč čvrsta in sočna.

Divji špargljiSamoniklih špargljev ni treba lupiti, le odstranite jim spodnji oleseneli del; najlažje naredite tako, da vsako steblo upognete in pustite, da se samo prelomi na delu, ki vsebuje še dovolj sokov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri