Pesto iz čemaža

Testenine s pestom iz špinače, čemaža in konopljinih semen (foto: Luka Arnuš) Luka Arnuš
14. 4. 2012

Skorajda vsak branjevec na tržnici ponuja čemaž, pa vendar je najboljši tisti, ki ga naberemo sami, na prijetnem pomladanskem sprehodu. Iz njega lahko pripravimo presno omako, ki jo lahko shranimo za vse leto, ali pa naredimo testenine s slastnim pestom.

Moje prvo srečanje s čemažem je bilo kaj neslavno. Preden sem temeljito spremenila svoj način prehrane in ji dodalo veliko presnega, sem imela zelo občutljiv želodec. Najhujše težave mi je povzročal česen.

Le drobec te aromatične začimbe v hrani mi je povzročil hude bolečine v želodcu in pekoč jezik za več dni. Pred leti sem se prvič odpravila v spomladanski gozd, nabirat čemaž. 

Čeprav spadata česen in čemaž v isto skupino lukovk, sem upala, da bo s čemažem zgodba drugačna. Pripravila sem slastno pomladansko rižoto, polno mlade zelenjave, in jo obilno potresla z narezanim čemažem.

Užitek je bil popoln in kratkotrajen. Kaj kmalu ga je zamenjal zoprno boleč želodec in žgoč občutek na jeziku in v požiralniku.

Danes brez težav jem čemaž in tudi česen. Prvi mi je ljubši, ker raste v naši divjini, takšen, kot je bil od nekdaj. Prve zelenjave, bodisi divje ali gojene, ki poženejo pomladi, so tiste, ki počistijo, kar je za seboj pustila lenobna zima.

Spodbudijo delovanje naših organov in poživijo naše telo. Čemaž so po navedbah uporabljali že od pradavnine kot začimbo in tudi kot zdravilno rastlino. Zato velja izkoristiti njegovo dostopnost.

Mislim, da še nikoli ponudba čemaža ni bila tako velika, kot je to pomlad. Skorajda vsak branjevec na tržnici ga ponuja, pa vendar je najboljši tisti, ki ga naberemo sami, na prijetnem pomladanskem sprehodu.

Čemaž dodajmo jedem kot začimbo, na koncu kuhanja. Iz njega pripravimo presno omako, ki jo lahko shranimo za vse leto, ali pa naredimo testenine s slastnim pestom, kot jih predlagam danes.

Če še testenine pripravimo sami, iz moke in jajc, kupljenih pri okoliških kmetih, bo naše kosilo takšno, kot ga priporoča Zeleni ponedeljek. Brezmesno, lokalno pridelano, sezonsko in z zelo nizkim 'ogljičnim' odtisom.

Testenine s pestom iz špinače, čemaža in konopljinih semen

Sestavine za 4 osebe:

  • 300 g suhih testenin (recept za pripravo domačih širokih rezancev s podrobnimi navodili in fotografijami preberite na www.zeleniponedeljek.si)
  • velika pest oprane in osušene mlade špinače
  • 10 grobo narezanih listov čemaža (za blažji pesto)
  • 3 jušne žlice naribanega parmezana
  • 3 jušne žlice konopljinih semen
  • 5 jušnih žlic oljčnega olja (del lahko nadomestimo s konopljinim oljem)
  • 100 ml sladke smetane za kuhanje (ovsene, sojine ali iz kravjega mleka)

Priprava:

1. V veliki posodi zavremo vodo za testenine. Ko voda zavre, jo osolimo in vanjo stresemo testenine. Kupljene testenine kuhamo po navodilu proizvajalca, domače so kuhane v nekaj minutah, odvisno od moke, ki smo jo uporabili.

2. Medtem ko kuhamo testenine, pripravimo pesto.

3. Vse sestavine za pesto (brez sladke smetane) stresemo v posodo multipraktika in drobno zmeljemo.

4. Ko so testenine kuhane, jih z vodo zlijemo na pripravljeno cedilo.

5. V posodi, v kateri smo kuhali testenine, segrejemo smetano. Vanjo vmešamo pesto.

6. Odcejene testenine stresemo v posodo s smetano in pestom ter dobro premešamo.

7. Pripravljene testenine takoj pojemo.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Luka Arnuš