Pomladansko čiščenje jeter

Pomladansko čiščenje jeter (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2017

Jetra po petih elementih spadajo k letnemu času pomladi, zato jih je v tem obdobju dobro okrepiti in doseči njihovo funkcijo čiščenja telesa.

Po tradicionalni kitajski medicini je izjemno pomembno, da živimo skladno z letnimi časi. In pomlad je čas za regeneracijo in poživitev. Tako bomo dosegli splošno dobro počutje, tako psihično, kot tudi fizično.

Simptomi, ki kažejo na preobremenjenost jeter:

  • suha koža,
  • akne,
  • zaprtje,
  • občutek napihnjenosti,
  • glavoboli,
  • utrujenost…

Pomladansko zelenje, kot je regrat, gorčični listi, divji por in druge rastline iz družine lukovk, ter kapusnice, ima očiščevalni učinek, kar koristi našim jetrom, krvi in imunskemu sistemu. Izboljšajo tudi prebavo, s tem pa absorpcijo hranilnih snovi in izločanje odpadkov – toksinov. 

V svoj jedilnik vključite naslednje:

1. Družina lukovk

Čemaž, drobnjak, por, čebula in česen (če ju dobro prebavljate), šalotka … so naravni antibiotiki in bogat vir antioksidantov. Vsebujejo številne spojine (česen kar 30), ki varujejo pred nastankom raka in imajo protivnetno delovanje.

Uživanje lukovk pomaga okrepiti imunski sistem, izboljšuje presnovo, prekrvavitev, pospešuje izločanje žolča, znižuje holesterol in krvni sladkor ter zavira razvoj škodljivih bakterij.

2. Družina križnic ali kapusnic

Vključuje brokoli, zelje, brstični ohrovt, cvetačo, ohrovt, kolerabo, repo, redkev, hren, rukolo…

So odličen vir folne kisline in klorofila, pa tudi glukozinolatov, spojin, ki ščitijo pred rakom in pomagajo pri razstrupljanju.

Nujen za odstranjevanje posledic čezmernega pitja, težkih kovin in drog je glutation. Tudi tega najdemo v cvetači, brokoliju, zelju.

Zelenjava iz družine križnic prav tako odlično vpliva na našo prebavo, saj s svojo edinstveno sestavo hranil uravnavajo določene bakterije v našem črevesju.

3. Regrat

Na travnikih se že najde regrat! Regrat so kot zdravilo za bolezni ledvic in pri reševanju želodčnih težav uporabljali že Indijanci. Danes je najpogosteje svetovan alternativni pripomoček za čiščenje jeter.

Vsebuje taraxacin, grenko spojino, ki koristi prebavilom in spodbuja izločanje žolča, ter inulin in pektin. Prvi pomaga uravnavati krvni sladkor, drugi je učinkovit pri zaprtju.

Listi so tudi bogat vir mineralov (železa, magnezija, kalija, cinka, kalcija, bakra…) ter vitaminov (A, C, K in B kompleksa).

Zeliščarji uporabljajo koren regrata za razstrupljanje jeter in žolčnika, liste pa za spodbujanje delovanja ledvic.

Uporaba:

  • Mlado zelenje vključite v smoothieje.
  • Temno listnato zelenjavo dušite na kokosovem ali sezamovem olju, dodajte začimbe in po želji rastlinsko smetano za kuhanje. 
  • Iz vse zelenjave lahko pripravite raznovrstne solate (poskusite recept za regrat z lečo) in okusne juhe.