Rdeča pesa - zaveznica zdravja in vitkosti

Rdeča pesa - zaveznica zdravja in vitkosti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 10. 2013

Zagotovo vam je že babica govorila, da je rdeča pesa dobra za kri, in prav je imela, saj je to tudi znanstveno potrjeno. Vsebuje pa tudi veliko vlaknin, ki so bistvene za hujšanje.

Zdravje v rdeči pesi

Rdeča pesa vsebuje visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, znane kot vitamin B9. Železo je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Kalij pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in utripa, folna kislina pa pri preprečevanju slabokrvnosti.

Med drugim so znanstveniki ugotovili tudi to, da pitje 500 ml pesnega soka zmajša krvni tlak v eni uri.

Pesa je tudi dober vir folatov, ki pomagajo preprečevati prirojene napake pri novorojenčkih, raka na črevesju in osteoporozo.

Pigment v pesi, petacianin, ki ji daje izrazito barvo, je le eden od fitonutrientov (fitokemikalij), močnih organskih spojin, ki nas varujejo pred poškodbami celičnih tkiv.

Zaradi svoje vitaminsko-mineralne sestave pa krepi tudi imunski sistem in spodbuja izločanje žolčnih sokov. Uživanje rdeče pese v zimskem času ima poleg gurmanskega užitka še preventivni učinek proti prehladnim obolenjem in okužbam.

Zaveznica vitkosti

Rdeča pesa vsebuje veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za hujšanje. S samo od 35 do 45 kilokalorijami na 100 gramov živila spada v skupino nizkokaloričnih živil, zato se pogosto priporoča pri shujševalnih dietah.

Sok iz rdeče pese

Naredite sok iz dveh rdečih pes, polovice sveže ingverjeve korenine, majhnega sladkega krompirja, korenčka in velike pomaranče.

Začimbe za peso

Začimbe in zelišča, ki jih najpogosteje uporabljamo z rdečo peso, so: ingver, koriander, kumina, nageljnove žbice, hren, limonin sok, drobnjak, koper, peteršilj in krebuljica.

Zelenjavna juha z rdečo peso

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g puste svinjine
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 rdeča pesa
  • 2 korenčka
  • 1 jušna kocka
  • glave belega zelja
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 1 žlička paprike v prahu

1. Pripravite zelenjavo in jo olupite. Zelje in peteršilj na grobo naribajte. Korenje narežite na rezine, rdečo peso pa na koščke. Meso oplaknite, osušite in zrežite na kocke.

2. Meso popecite v ponvi na vročem olju in ga posujte s papriko v prahu. Nato dodajte zelenjavo. Prilijte vodo, jo zavrite in dodajte jušno kocko. Juho kuhajte 15–20 minut, da se zelenjava zmehča. Po okusu jo začinite in po želji izboljšajte s kislo smetano.

Priprava približno 1 ura.
Na osebo približno 390 kcal, B: 20 g, M: 24 g, OH: 26 g.