Recept: Kvinojina solata

Recept: Kvinojina solata  (foto: Mateja Jordovič Potočnik) Mateja Jordovič Potočnik
6. 5. 2014

Predstavljamo odličen recept za kvinojino solato.

Šefica naše kuhinje Vesna Milenkovič prevzema pobudo in ponuja pravega kameleona!

Ne na žaru ampak med recepti, ki lahko delujejo zelo Feelgood kot solata, samostojna jed, priloga ali malica za odnesti s seboj.

Predstavljamo odličen recept za kvinojino solato

Kvinojo poznamo kot žito, nekakšen nadomestek riža, vendar gre pravzaprav za seme. Zanimivo seme, ki se kot redek predstavnik rastlinske prehrane lahko pohvali kot popolna beljakovina. Ne popolna v primerjavi z velikani, kot so jajca, sirotka v prahu, meso, riba ali surovi mlečni izdelki ekološke pridelave. Popolna v smislu, da vsebuje celoten spekter t.i. esencialnih (nepogrešljivih) aminokislin in tako samostojno tvori kompletno beljakovino, rečeno bolje.

Sestavine:
  • 100 g kvinoje,
  • 1 majhna konzerva kakovostne tunine,
  • 1 bučka,
  • 100 g kuhanega in olupljenega kostanja (lahko tudi iz konzerve),
  • 5 redkvic,
  • 1 žlica popraženih sezamovih semen ali pest orehov,
  • sojina omaka tamari,
  • neprečiščen jabolčni kis ali sok eko limone,
  • ekstra deviško oljčno olje.
Priprava:

Kvinojo kuhamo v vodi (razmerje 1 : 2) 15 minut na blagem ognju in pustimo, da se nekoliko ohladi ter nabrekne. Bučko narežemo na kolute in popečemo na žaru, redkvice narežemo.

Vse sestavine zmešamo in začinimo po okusu s sojino omako, kisom, himalajsko soljo in poprom.

Kostanj v receptu lahko mirno izpustimo ali ga nadomestimo s čim drugim – svežo rukolo, recimo, špinačo ali fižolom. Bučke lahko postanejo na maslu ghee popražene polovičke brstičnega ohrovta ali brokoli. Redkvice prav tako dobro nadomesti češnjev paradižnik ali nastrgan korenček, praženim semenom, pinijam ali orehom pa je vsaj enakovredna menjava polovica narezanega avokada oz. mandlji.

Glede na Feelgood načelo BMV, ki uči, da vsak obrok vsebuje kakovosten vir beljakovin (B), maščob (M) ter vlaknin (V), pokrije v primeru potrebe po B tuna, lahko pa se solata pripravi tudi samostojno in postreže ob sveže pečenem kosu mesa, ribi ali se ji doda kakšen kuhan jajček pašne reje (ali raje dva, tri).

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: Mateja Jordovič Potočnik