10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Recept: Ribji kroketi v solati

27. 5. 2014

Izbira sladkovodnih rib je izredno velika, enako velja za načine priprave. Za vsak okus nekaj! Danes pripravljamo krokete.

Preden boste lahko poskusili večino vrst sladkovodnih rib, boste že pozabili, katera je bila prva. Pri nas so najbolj priljubljene postrvi, na jedilniku se znajdejo tudi krapi, ščuke, sulci ...

Lososu podobne vrste

Prepoznamo jih po tolščenki – majhni plavuti na hrbtu, ki poteka po sredini med hrbtom in repom. Med temi ribami je najbolj razširjena potočna postrv, ker ima zelo mehko, okusno in nemastno meso. Barva mesa je odvisna od njene prehrane in je lahko bela, rumenkasta ali pa rožnata.

Druge vrste

Smuč ima drobne luske in dve hrbtni plavuti. Meso je pusto, okusno in brez mišičnih kosti. Podoben je rečnemu ostrižu, ki pa je po velikosti manjši. Njegovo meso je belo, okusno, brez kosti. Primeren je predvsem za peko. Rečni som ima okusno, mastno meso brez kosti. Pri starejših primerkih nad 10 kg teže ima precej maščobe, zato se koža pred kuhanjem povleče navzdol. Som je primeren za pripravo juh in za peko.

Recept za ribje krokete

Sestavine za 4 osebe:

Za krokete:

  • 800 g mesa ribe brez kosti in kože (na primer krapov)
  • 1 neškropljena limona
  • 4 rezine toasta
  • majhen šopek zelišč (koprc, peteršilj)
  • 1 jajce
  • mleta sladka paprika
  • čili
  • sol
  • olje ali stopljeno maslo
Priprava:

1. Meso rib natrgajte na koščke. Limono operite, lupinico drobno nastrgajte in jo stresite k mesu. Kruhu odrežite robove in ga drobno nastrgajte. Zelišča oplaknite in jih potrgajte s stebel. Vse skupaj pretlačite, dodajte jajce in mešanico začinite s papriko in čilijem. Dodajte še sol in vse skupaj dobro premešajte.

2. Pekač obložite s papirjem za peko. Z mokrimi rokami oblikujte krokete in jih premažite z oljem ali stopljenim maslom.

3. Približno 20–25 minut jih pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Med peko jih enkrat še premažite z oljem oziroma maslom.

Kaj pa solata? Postrezite s solato iz sezonske zelenjave.

Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo približno 480 kcal, beljakovine: 39 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri