Recept: Spomladanska solata z jajčkom in avokadom

31. 3. 2014 | Mario Sambolec
Deli
Recept: Spomladanska solata z jajčkom in avokadom (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Obvezno 'zeleno' osnovo v spomladanski solati z jajčkom in avokadom predstavljata regrat in motovilec, robustnost regrata, ter nežnost motovilca pa odlično povežeta avokado in kuhano jajce.

“Plevel je zgolj rastlina, katere kreposti še niso bile odkrite”, pravi Ralph Waldo Emerson.

No, “krepost” v regratu so prepoznali že arabski zdravniki v enajstem stoletju, ko so to rastlino poimenovali Taraksacon. Pravzaprav, v grščini pomeni taraksos “motnja” in akos “zdravilo”, kar pove vse potrebno o eni najbolj vse-splošno zdravih, in s hranili nabitih solat na planetu!

Skleda regrata vsebuje vse od kalcija, kalija, za kosti pomembnega vitamina K, za dober vid ključna lutein in zeaksantin, vlaknin, ter zapomnite si naslednje: med vso zeleno zelenjavo vsebuje regrat največ beta karotena, ob tem pa je tretji najbogatejši vir vitamina A na svetu! (takoj za ribjim oljem/”cod liver oil” in telečjim jetrom).

Jajce je, kot rečeno, eden najpopolnejših naravnih virov beljakovin in dobrih maščob, kombinacija obeh pa ne dopušča možnosti za pojav vmesnih napadov lakote in je odgovorna za dolgotrajen občutek sitosti.

En avokado vsebuje več vlaknin, kot jih poje povprečen državljan v celem dnevu! Ob tem je izvrsten in na žalost pogosto spregledan vir oleinske kisline (omega 9) – ta je nadvse koristna zdravju našega srca ter pomaga trošiti zaloge maščob okoli trebuha.  Omega 9 je največ v makadamiji, sledijo kvalitetno oljčno olje, ki ob enem postreže še porcijo zaščitnih polifenolov (količina teh je odvisna od kvalitete sadeža iz katerega je olje pridobljeno, načina stiskanja/pridelave olja ter embalaže/skladiščenja), lešniki in mandlji.

Harmonija tria 'supermaščob'

Za eno spomladansko solato z jajčkom in avokadom potrebujemo:
  • Skleda svežega 'zelenja' po izbiri,
  • četrtina, polovica ali kar cel avokado (po možnosti sorte Haas (temna, hrapava skorja) – je bolj 'maslen' in veliko okusnejši),
  • kuhano jajce (ali dve),
  • žlica oljčnega olja ali olja makadamije (ali dve),
  • eko balzamični kis (pravi naša Vesna, jaz imam raje neprečiščen jabolčni kis ali enostavno, sok limone/limete),
  • himalajska sol ali par kapljic tamaritamarija (brez dodanih neumnosti, le eko sojina zrna, morska sol in naravni ferment aspergillus koji).

Pomešanemu zelenju dodamo narezan avokado in jajčka ter začinimo po okusu. Simple as that!

Poskusite, trebušna slinavka vam bo hvaležna!

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije)

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem