Palačinke imamo radi, pripravljene so hitro in enostavno. Če jih boste pripravili po dveh zdravih receptih, ne boste imeli razloga za slabo vest.
Ajdove palačinke
Sestavine:
- 1 jajce
- 100 gramov ajdove moke brez glutena
- 2 dl kozjega mleka (lahko ga zamenjate z navadnim)
- 1 dl mineralne vode
- polna žlica tapiokine moke
- ščep soli
- ščep rjavega trsnega sladkorja
- košček kokosovega masla ali maščobe
- cimet in/ali naribana limonina lupinica
Priprava:
Jajce razžvrkljamo, mu primešamo mleko in vmešamo obe moki. Dobro premešamo, da nastane gladka masa, dodamo ščep soli in ščep sladkorja, na koncu pa maso zmehčamo s primešano mineralno vodo.
Ponev segrejemo in jo namastimo tako, kot da bi jo s kocko kokosovega masla oz. maščobe obrisali.
V vročo ponev vlijemo zajemalko mase, obračamo ponev, da se masa razporedi po njej, nato pa zapečemo palačinko z obeh strani. Rezultat so tanke, dišeče in mehke ajdove palačinke brez glutena. Postrežemo jih lahko z agavinim sirupom.
Recept prispeval Danilo – avtor bloga Easy recepti.
Veganske palačinke
Sestavine:
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 3 žice rastlinskega mleka
- 3 skodelice moke
- 1 banana
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička sode
- ščepec soli
- 1/2 lončka rjavega sladkorja
- 2 lončka rastlinskega mleka
- 2 žlici alkoholnega kisa
- kokosovo olje
Priprava:
Zmleta lanena semena zmešamo s tremi žlicami mleka in pustimo, da se zgosti. V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine – moko, pecilni prašek, sodo, soli in sladkor. V sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo mokre sestavine, tudi mešanico semen in mleka. Dobro premešamo.
Banano narežemo na tanke rezine. Na ponvi segrejemo pol žličke kokosovega olja in nalijemo nekaj mase.
Nanjo položimo nekaj rezin banane in pečemo približno minuto na srednji vročini. Palačinko nato obrnemo in pečemo še slabo minuto.
Recept sta prispevali sestri Sandra in Anja – avtorici bloga DearKitchen.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?