Recepti: Trendno kuhanje

23. 5. 2014
Deli
Recepti: Trendno kuhanje (foto: Arhiv | Lisa)
Arhiv | Lisa

Sončna terasa kar vabi k druženju in dobri hrani, ki je slastna in obenem tudi zdrava.

Krešina juha

Sestavine za 4 osebe:
  • 2 večja olupljena krompirja
  • 200 g pora
  • 150 g korenovk (zelena, peteršilj)
  • 1 žlica olja
  • 3 vejice gladkega peteršilja
  • 1.300 ml vode
  • sol in poper
  • 2 pesti kreše
  • 100 ml smetane
Priprava:

1. Krompir operite in ga zrežite na koščke. Operite por in korenovke, jih očistite in zrežite na kocke ter popecite na olju. Dodajte še krompir, vejice peteršilja in prilijte vodo. Začinite s soljo in poprom ter vse skupaj kuhajte toliko časa, da se zelenjava zmehča, kar traja približno 20 do 25 minut.

2. Juho odstavite s kuhalne površine, jo potresite s krešo (nekaj je prihranite za pozneje) in juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte smetano, juho začinite s soljo in poprom in jo razdelite po krožnikih. Potresite s krešo in jo postrezite.

Čas priprave: 35 minut + mariniranje.
Na osebo približno 260 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

Namig: Juha bo še bolj zdrava, če boste namesto smetane uporabili sojino ali riževo smetano in ji dodali še nekaj brstičev brokolija.

Polnjene bučke

Sestavine za 4 osebe:
  • 4 bučke (po približno 200 g)
  • sol
Za nadev:
  • 3 večje paprike (rumene in rdeče)
  • 4 mlade čebule
  • 1 šopek redkvic
  • 200 g mocarele z manj maščobami
  • 3 žlice drobno sesekljanih zelišč
  • 1 žlica oljčnega olja
  • strt poper različnih barv
Priprava:

1. Bučke oplaknite, obrišite, počez prepolovite in postrgajte meso. Pekač obložite s papirjem za peko in vanj položite bučke z odrezano stranjo navzdol. Znotraj jih lahno začinite s soljo.

2. Očistite zelenjavo za nadev. Paprikam odstranite semenje, odrežite belo kožo in jih zrežite na kocke. Mlado čebulo skupaj z zelenjem drobno sesekljajte. Redkvice zrežite na manjše rezine. Siru odlijte vodo in ga zrežite na trakove. Zelenjavo zmešajte, jo začinite s soljo in poprom ter primešajte še zelišča.

3. Z maso nadevajte bučke, jih obložite z mocarelo in približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po koncu peke jih vzemite iz pečice in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na osebo približno 240 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Puranje meso v zavojčku

Peka v papirju za peko je praktična in preprosta. Ima kar nekaj prednosti: ne umažemo posode, uporabimo malo olja, jed je hitro pripravljena, aroma pa ostane lepo ujeta v zavojčku. Še zlasti če boste v papir zavili tudi zelišča.

Sestavine za 4 osebe:
  • 4  šalotke
  • 1 žlička sesekljanega čilija (brez semen)
  • 2 stroka česna (drobno sesekljanega)
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlička kurkume
  • 500 g puranjih prsi
  • 600 g stročjega fižola
  • 1 pest svežih špinačnih listov (ne nujno)
Priprava:

1. Šalotke olupite, jih drobno sesekljajte in stresite v skledo. Dodajte čili, česen in sol, prelijte z oljčnim oljem in limoninim sokom, potresite s kurkumo in vse skupaj dobro premešajte.

2. Meso oplaknite in ga zrežite na kocke. Primešajte jih šalotkam, posodo pokrijte in jo za približno 30 minut postavite v hladilnik.

3. Vzemite 4 večje kose papirja za peko. Sredi vsakega razporedite mešanico z mesom ter očiščen stročji fižol in špinačo. Sestavine trdno zavijte v papir za peko, jih zaprite in položite v pekač.

4. Pečico segrejte na 220 stopinj in zavojčke pecite 20–25 minut. Po koncu peke jih vzemite iz pečice in pri odpiranju pazite na vročo paro. Postrezite s kuhanim rižem.

Čas priprave: približno 35 minut + mariniranje.
Na osebo približno 260 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

Laktozna dieta

Puranje meso v zavojčkih je uravnotežena jed, ki poleg beljakovin iz mesa prinaša tudi dragocene beljakovine iz zelenjave – v tem primeru iz stročjega fižola in špinače.

Pri netoleranci na laktozo je treba poiskati beljakovinska živila rastlinskega izvora, na primer sojino mleko. Rastlinska živila vsebujejo namreč majhne količine aminokislin, ki imajo beljakovine.

Pri pomanjkanju železa trpi presnova, saj so beljakovine najpomembnejši gradnik za izgradnjo telesnih celic, mišic, hormonov in encimov, pomembne pa so tudi za našo imunost. Priporoča se, da razmerje med rastlinskimi in živalskimi maščobami znaša 1 : 1. Dnevno naj bi zaužili najmanj 0,8–1 g beljakovin na kilogramov telesne teže, doječe matere pa 1,8 g na kilogram telesne teže.

Skutna krema s poletnim sadjem

Sestavine za 4 osebe:
  • 200 g malin ali borovnic
  • nekaj kapljic stevije
  • 500 g puste skute
  • 50 ml nemastnega mleka
  • 1 noževa konica sredice vaniljevega stroka
  • pol žličke drobno nastrgane lupinice neškropljene limone
  • melisini listi za okrasitev
Priprava:

1. Maline oplaknite v cedilu in jih dobro odcedite oziroma osušite s kuhinjsko krpo. Zmečkajte jih z vilicami in sladkajte z 1 kapljico stevije.

2. Zmešajte skuto, mleko, nekaj kapljic stevije, sredico stroka vanilje in limonino lupinico.

3. Polovico zmesi porazdelite v manjše skodelice. Drugi polovici primešajte sadje (nekaj ga prihranite za konec) in ga porazdelite po skodelicah. Prelijte s preostalo maso sadja, okrasite z meliso in postrezite.

Čas priprave: približno 15 minut.
Na osebo približno 150 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

Namig: stevija je naravno sladilo iz rastline Stevia rebuadiana bertoni. Ima naravno sladek okus, nima kalorij in skoraj nobenih ogljikovih hidratov in je zato primerna tudi za diabetike ali za ljudi s posebno dieto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord