Regrat - zdravilno zelišče za prebavo, čiščenje in razstrupljanje

Regrat - zdravilno zelišče za prebavo, čiščenje in razstrupljanje (foto: Profimedia) Profimedia
16. 3. 2017 Vir: Lisa

Veselite se vsake regratove zeli. In preberite, kako vse pomaga.

Zlatorumeno cvetoči regrat je z divje razbohotenimi, dolgimi koreninami in nazobčanimi listi na žalost številnih lastnikov vrtov zelo trdovraten in razširjen plevel.

Kdor pa se odloči za kuro čiščenja in razstrupljanja telesa ter postno kuro, naj se veseli vsake regratove zeli, ki čisti kri, spodbuja presnovo in pomaga pri odstranjevanju strupenih snovi iz telesa. Regratovi pripravki so zelo koristni tudi pri zmanjševanju telesne teže in različnih prebavnih motnjah.

Zdravilno zelišče za prebavo, čiščenje in razstrupljanje

Večletni, do 40 cm visoki regrat spada v družino nebinovk. Uporabna je vsa rastlina, od korenine do listov in cvetov. Iz njih pripravljamo sveži sok in sirup, čaj in tinkturo, korenine lahko tudi posušimo in zmeljemo v prah.

Ker spodbuja tek, izboljšuje prebavo, deluje kot blago odvajalo ter pospešuje izločanje vode in znoja, je idealno terapevtsko sredstvo pri razstrupljevalnih in očiščevalnih kurah, ki jih navadno izvajamo spomladi ali jeseni, ter učinkovito krepčilo za prebavne organe, jetra in žolč.

Dokazano je, da regrat lahko pospeši pretok žolča in jetrno presnovo ter povečuje izločanje želodčnih prebavnih sokov. Tradicionalno ga uporabljajo kot zdravilo pri revmatizmu, žolčnih kamnih in zlatenici.

Regrat v ajurvedi

V ajurvedi je regrat znan s svojim sanskrtskim imenom dugdhapheni ter velja za učinkovito dipano in pačano. Pospešuje presnovo in pomaga pri odstranjevanju strupov (ame), ki nastanejo zaradi lene in počasne prebave.

Najučinkoviteje spodbuja v obliki medu. Regrat je še posebno primeren za umirjanje težav kaphe, kot so nabiranje vode, zastajanje limfe, ciste in sladkorna bolezen. Regratove cvetove dodajamo kot okras jedem, mlade liste pripravimo v solati, korenine pa uporabimo za zelenjavno prilogo.

Zaradi velike vsebnosti grenčin učinkovito zmanjšuje pito, uravnava pa tudi kri (rakta dhatu), vnetne procese in zvišano temperaturo. Čisti jetra in žolč ter izloča presežno pito in žolč. Pri zapori žolčnih poti ali črevesja in pri gnojnem vnetju žolčnika regrata ni dovoljeno uživati.

Taraxacum officinale
  • Rasa: grenko, pekoče
  • Guna: suho, lahko, ostro
  • Virja: ogrevalna (ušna)
  • Vipaka: pekoče (katu)
  • Doša: P, K, lahko tudi V
  • Prabhava: obolenja dojk in mlečnih žlez
  • Sestavine: grenčine, holin, flavonoidi, vitamini, mineralne snovi

Z dovoljenjem vzeto iz povsem nove knjige Mladinske knjige Ajurveda z domačimi rastlinami.

Preberite še: