Resnice in zmote o glutenu

Resnice in zmote o glutenu (foto: Revija Lisa) Revija Lisa
24. 9. 2014 Vir: Lisa

Zadnjih nekaj let se zdi, da je gluten postal nekakšen strup v naši prehrani in da so okoli nas sami bolniki s celiakijo.

No, Liso je zanimalo, ali je res gluten tako slaba stvar, saj ga vendar najdemo v samih dobrih stvareh – piškotih, tortah, pivu, testeninah, kruhu ... Je hrana brez glutena res boljša za nas? Bi morali res kupovati brezglutenske testenine in kruh?

Kaj je sploh gluten?

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, torej tudi večina vrst kruha in žit, ne pa tudi vsi predstavniki te velike družine. Glutena namreč ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in sončnično seme.

Prav ali narobe?

Gluten je slab za vse

Narobe. Seveda se morate na daleč izogniti glutenu, če ste eden od 3.000 Slovencev s celiakijo (strokovnjaki sicer pravijo, da jo ima zagotovo vsaj 20.000 Slovencev, a jo diagnosticirajo le pri enem od 1000 do 3000 posameznikov). Pri vseh drugih pa ni dokazano, da bi gluten slabo vplival na njihovo zdravje. Nasprotno, prehranski strokovnjaki celo priporočajo polnozrnati kruh, ki je zelo bogat z glutenom, vlakninami in vitaminom B.

Prav ali narobe?

Če boste jedli brezglutensko hrano, boste shujšali.

Narobe! Sladek maslen piškotek je še vedno piškot, pa naj vsebuje maslo ali ne. Zagotovo tudi sladkarije in kruh brez glutena ne bodo polaskali vašemu vitkemu stasu. Ko ljudje shujšajo na brezglutenski dieti, je to iz popolnoma enostavnega razloga: odpovejo se predelani hrani in prigrizkom.

Prav ali narobe?

Glutena ne najdemo le v pekovskih izdelkih

Pravilno! Veliko ljudi misli, da če se odreče kruhu ima mir tudi z glutenom. Ta protein lahko najdemo še v sojinih omakah, marinadah, klobasah, v šminkah in celo v nekaterih zdravilih. Najlažji način, kako se mu ogniti? Berite deklaracije na hrani in zdravilih.

Brezglutenske žitarice

Obstaja seveda nekaj žit, ki ne vsebujejo glutena, med katerimi so na primer amarant, proso, ajda in kvinoja. Če menite, da vam gluten, četudi nimate diagnosticirane celiakije, povzroča določene težave ter vpliva na vaše zdravje in dobro počutje, potem živila, ki vsebujejo to beljakovino, izločite iz prehrane oziroma jih uživajte v čim manjšem obsegu.

Na strani Moja celiakija (www.moja-celiakija.si) najdete seznam restavracij, kjer kuhajo tudi hrano za bolnike s celiakijo.

Značke: gluten