Rožiči - zdrav nadomestek kakava

Rožiči - zdrav nadomestek kakava (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 12. 2013

Čokolada - razvada sodobnega človeka, božanskega okusa in polna antioksidantov. A kaj, ko tudi najbolj zdrave stvari lahko postanejo škodljive. Z rožičevo moko lahko zelo dobro nadomestimo kakav, poleg tega pa imajo rožiči tudi ogromno zdravilnih lastnosti.

V zadnjih letih imam kar precej dela z odpravljanjem starih, zakoreninjenih  predsodkov.

Zdrava prehrana je postala moj izziv in veselje. Iščem in preizkušam različna naravna, zdravju koristna živila. Tako sem po dolgih letih spet prišla do rožičev, le da zdaj nanje gledam malce drugače.

Ena od razvad sodobnega človeka je čokolada

Je božanskega okusa, potolaži nas v slabih trenutkih in nam daje energijo. Ker vemo, da vsebuje ogromno antioksidantov, mineralov in vitaminov, imamo dobro opravičilo za našo odvisnost, ki se ji ne moremo upreti.

A kaj, ko tudi najbolj zdrave stvari, kadar z njimi pretiravamo, spremenijo svoj predznak. Koristno lahko postane tudi škodljivo.

Z drobno mleto rožičevo moko lahko zelo dobro nadomestimo kakav in pripravimo različne, čokoladnim podobne jedi.

Zdravilne lastosti

Rožiči v primerjavi s kakavom ne vsebujejo poživil, vsebujejo pa precej več kalcija.

Rožiči ne vsebujejo holesterola in imajo manj kalorij kot kakav. Vsebujejo pa precej vitaminov, mineralov in vlaknin, ki pomagajo urejati našo prebavo.

Tudi rožiči so dober vir antioksidantov. Čeprav so zelo sladki, ne dvigujejo ravni krvnega sladkorja in jih lahko uživajo tudi diabetiki. So odlična rešitev za številne ljudi, predvsem otroke, ki so alergični na kakav.

Pa še tole: stari Egipčani so verjeli, da rožiči poživljajo spolno moč.

Rožičeva moka v kuhinji

Z rožičevo moko, ki jo stopimo v mleku, pripravimo odličen napitek, podoben kakavu. Uporabljamo jo pri peki sladic pa tudi pri pripravi presnih posladkov.

Iz rožičev, lešnikov, mandljevega ali lešnikovega masla, malo agavinega sirupa in začimb pripravimo odličen namaz za sladkosnede otroke in tudi odrasle. Mleta prepražena rožičeva semena pa uporabljamo kot brezkofeinski kavni nadomestek.

Grobo mleti rožiči nadomeščajo orehe, lešnike ali mandlje. Generacija naših babic je potice pripravljala z rožiči, ker so bili cenejši od orehov. Danes spet oživljamo uporabo rožičev zaradi njihovih odličnih prehranskih lastnosti.

Ne pustite, da vas predsodki ovirajo pri spoznavanju novega. Sladice so lahko odlične, pa čeprav v njih ni vedno čokolada.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja