Rukola – za zdrave kosti

Rukola – za zdrave kosti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
14. 6. 2013

Samonikla zelena listnata rastlina (enoletnica) izvira iz Sredozemlja in jo v sredozemski kulinariki in medicini uporabljajo že od prvega stoletja. Med drugim poskrbi tudi za zdravje kosti.

Spada v družino gorčičnic in ima zato dobro prepoznavno aromo in celo rahlo pekoč okus.

Malo kalorij in veliko vitaminov

Rukola ima izjemno malo kalorij, a vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Med njimi vitamine A, C in K, kalcij, železo, mangan, baker, kalij ter folno kislino, ki je koristna za ohranjanje zdravih kosti. Vsebuje tudi veliko vode in deluje diuretično.

Gorčične snovi v rukoli pospešujejo delovanje srčnega in krvotočnega sistema ter povečujejo prekrvavitev vseh organov in ožilje ohranjajo elastično.

Prav tako pa je rukola izvrsten izvor klorofila in drugih fitokemikalij, ki delujejo kot čistilec krvi in jeter, ter številnih antioksidantov, ki ščitijo pred škodljivimi vplivi svobodnih radikalov.

Divja rukola, ki raste med vinogradi, na travnikih in med zelenjavo na vrtu, ima intenzivnejši vonj in okus od gojene, je pikantnejša, zato je tudi bolj priljubljena.

Rukola s parmezanom

To je zelo preprost recept za jed, ki vas bo navdušila s svojimi okusi in aromami, vendar bo kljub vsemu lahkotna.

Rukolo dobro očistite in odcedite. Zmešajte dve žlici olivnega olja, malo balzamičnega kisa in malo vinskega kisa ter soli ter vse skupaj prelijte po sveži rukoli.

Na vrhu solate naribajte parmezan, lahko pa ga zamenjajte tudi z aromatičnim kozjim sirom.