Shiitake - zdravilne gobe

Shiitake - zdravilne gobe (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2014

Ta mesnata delikatesa ni le izvrstnega okusa, temveč ima tudi znanstveno dokazane zdravilne in hranilne lastnosti.

Naziv šitake izvira iz japonščine: take pomeni goba, shii pa hrast. Šitake namreč v gozdovih raste na hrastovih štorih. Gojenje terja veliko namakanja.

Zdravilni učinki

Šitake je bogata

  • z aminokislinami (izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin in valin),
  • z vitamini (B1, B2, B12)
  • in mineralnimi solmi.

Vsebuje tudi provitamin ergosterol, ki se s pomočjo sončnih žarkov spremeni v vitamin D ter deluje preventivno in zdravilno na prehladna obolenja.

V zadnjih dvajsetih letih so znanstveniki iz gob izolirali številne substance, ki naj bi imele pomembno vlogo pri preventivi bolezni srca in rakavih obolenjih.

Po latinsko ji pravimo Lentinula edodes, vsebuje pa tudi adenin in holin, ki sta pomembna pri preventivi ciroze jeter in multiple skleroze. Tirozinaza znižuje krvni tlak, medtem ko nekatere druge snovi znižujejo raven holesterola.

Poleg tega, da delujejo protirakavo, šitake delujejo tudi na prehlade in gripe, virusne infekcije, inkontinenco, alergije, ki jih izzovejo zunanji dejavniki, sladkorno bolezen, visok krvni tlak, slabo kroženje krvi in sindrom kronične utrujenosti ter blaži negativne učinke kemoterapije.

Med zdravilnimi sestavinami, ki so jih ameriški in japonski znanstveniki uspeli izolirati iz gob šitake, je tudi eritadenin, za katerega je dokazano, da zniža raven holesterola. Sedemdnevno uživanje gob šitake (5–6 dnevno) raven holesterola zniža za 12 odstotkov, nekajtedensko pa za več kot 25 odstotkov.

Določeni polisaharidi iz te gobe krepijo imunski sistem, učinek pa je najmočnejši takoj po zaužitju. Še ena od zdravilnih sestavin v gobi je kortinelin, ki deluje kot antibiotik širokega spektra. Sulfidi iz gob šitake uničujejo zajedavce in glivice ter blažijo in zdravijo težave s kožo.

Orientalski zdravilci so delovanje te gobe preučevali več kot 2.000 let in ugotovili, da šitake krepijo želodec, vranico in trebušno slinavko. Dve ali tri gobe kuhajte približno petnajst minut in dobili boste čaj, s kakršnim se zdravijo želodčne težave, predvsem bruhanje ali slaba prebava zaradi prenajedanja ali slabe izbire hrane. Redno uživanje te gobe v kombinaciji z zelenjavo, kuhanim ječmenom ali rezanci v juhi izboljšuje zdravje vranice in debelega črevesja.

Foto: Profimedia